Zupa rybna z łososiem
Składniki:
- 200 g świeżego łososia,
- 4 pory,
- 2 łyżki oleju,
- 400 ml białego wytrawnego wina,
- 1 l wody,
- 1/2 l bulionu,
- 300 ml śmietany kremówki,
- pęczek koperku,
- sól.
Przygotowanie:
Łososia umyj, pokrój na kawałki i oprósz solą. Białe części pora pokrój w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pora, dodając szczyptę soli. Teraz dolej wino i poczekaj aż odparuje, a następnie wlej wodę i bulion. Po upływie ok. 10 minut dodaj śmietankę, rozdrobnione kawałki łososia, posiekany koperek i doprowadź zupę do wrzenia. Pogotuj ją jeszcze przez 5-7 minut i już możesz nalewać ją do miseczek.