10 najzdrowszych zup
None
Gotowane lepsze od smażonego
Leczą, wzmacniają, wprawiają w dobry humor - zupy potrafią zdziałać cuda. Są dobre na odchudzanie i urodę. Podczas ich gotowania traci się znacznie mniej składników odżywczych niż w czasie smażenia czy pieczenia.
Bazą zup mogą być wywary z mięsa lub warzyw. By były naprawdę zdrowe, muszą być przygotowywane z dobrej jakości składników. Miłośnicy mięsa mogą wybierać drobiowe lub wołowe, do tego zawsze świeże warzywa. Zupa smakuje równie wyśmienicie, jeśli będzie gotowana wyłącznie na wywarze z warzyw. Wszystko zależy od dodatków i przypraw. Pamiętajmy - zdrowa zupa nie zawiera gotowych, pełnych chemicznych dodatków kostek bulionowych.
Powodów, dla których warto jeść warzywa, jest wiele - są smaczne, zdrowe, mają mało kalorii i dużo witamin. Zupa jarzynowa to miks wszystkiego, co jest potrzebne organizmowi. Zawarte w zupie marchew, seler, pietruszka, kalafior i kapusta tworzą prawdziwą witaminową bombę, zalecaną każdemu, w każdym wieku. Badania opublikowane w "American Journal of Epidemiology" wykazały, że spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustnych, w tym brokułów, może zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza agresywnej odmiany tej choroby.
ml/mmch
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Zupa cebulowa
Jej podstawą jest dobry bulion i dużo cebuli. Przygotowanie jest niezwykle proste - cebulę dusimy na oliwie lub maśle razem ze szczyptą kurkumy, dodajemy do wywaru, gotujemy około 20 minut, po czym przyprawiamy. Zupę miksujemy, można zabielić ją śmietaną. Warto pokusić się o przygotowanie takiego dania, ponieważ bogata w witaminę C cebula to warzywo pełne zdrowia. Badania naukowców z hiszpańskiego Universidad Autónoma de Madrid i brytyjskiego Cranfield University wykazują, iż wewnętrzne części cebuli są bogate we fruktany oraz związki siarkowe. Fruktany są prebiotykami, cukrami ułatwiającymi rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Związki siarkowe utrudniają osadzanie się płytek cholesterolowych, ułatwiając przepływ krwi przez naczynie krwionośne i wspomagają system krążenia. Mają też właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Zupa pomidorowa
Pomidory to bomby witaminowe. Wspaniale sprawdzają się jako główny składnik zup. Latem można przygotować z nich gazpacho - klasyczną hiszpańską potrawę, czyli aromatyczny i pikantny chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków. Zimą rozgrzeje i nasyci klasyczna pomidorówka na bazie pomidorów z puszki, z makaronem czy ryżem, oczywiście z dodatkiem warzyw. Dlaczego warto postawić na pomidory? Warzywo chroni organizm przed rakiem oraz chorobami naczyniowymi i działa korzystnie na skórę. Zawiera silny antyutleniacz o nazwie likopen - barwnik nadający warzywom czerwony kolor. Im więcej dostarczymy go organizmowi, tym lepiej. Ważne jest to, że w pomidorach poddanych obróbce cieplnej jest go więcej niż w surowych.
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Rosół
To z pewnością najzdrowsza zupa, którą powinniśmy jadać szczególnie jesienią i zimą. Talerz gorącego rosołu rozgrzewa i leczy. Już nasze babcie wiedziały, że rosół to doskonałe lekarstwo na przeziębienie i grypę. Później dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu w Nebrasce. Z ich badań wynika, że wywar drobiowy ma umiarkowane działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie niekorzystnego zjawiska chemotaksji neutrofili - krótko mówiąc skraca czas trwania przeziębienia. Japońscy naukowcy odkryli, że może on także obniżać ciśnienie krwi. Ale to nie wszystko. Amerykańscy naukowcy doszli też do wniosku, że gorący rosół poprawia humor i może pomóc w leczeniu "złamanego serca".
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Zupa czosnkowa
Czy wiecie, że czosnianka to regionalna zupa z Podhala? Przygotowuje się ją z ziemniaków gotowanych z czosnkiem, cebulą i... miętą. W restauracjach trudno o to danie, za to w jesiennym i zimowym menu pojawiają się zupy kremy właśnie na bazie czosnku. Krem to danie, w którym tworzące ją składniki zostały dokładnie zmiksowane. Powstaje w ten sposób zupa o gładkiej konsystencji. Kremowa zupa czosnkowa jest wyjątkowa, głównie za sprawą podstawowego składnika. Czosnek zawiera ponad 200 biologicznie aktywnych substancji - witamin, składników mineralnych, aminokwasów i enzymów. To naturalny antybiotyk, niezwykle pomocny w leczeniu wielu chorób.
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Barszcz czerwony
Jadamy go zwykle w Wigilię i w czasie świąt Bożego Narodzenia. Szkoda, że tak rzadko. Barszcz czerwony to niezwykle zdrowe danie. Przygotowuje się go na bazie wywaru z buraków lub soku buraczanego. To właśnie buraki stanowią o dobroczynnych właściwościach zupy. Te warzywa - w każdej postaci - wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Barszcz zawiera witaminę C, cukry, białko, karoten i mnóstwo pierwiastków mineralnych - żelazo, magnez, potas, wapń. Ponadto buraki mają w swym składzie dużo kwasu foliowego, który jest potrzebny organizmowi kobiety szczególnie w czasie ciąży.
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Zupa z dyni
Zupa krem to jedno z najpopularniejszych dań z dyni. Warto ją wypróbować, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, a jedzenie tego jesiennego warzywa może być zbawienne dla naszego organizmu. Znajduje się w nim zaskakująco dużo wartościowych składników. Miąższ dyni nie gromadzi metali ciężkich ze środowiska, za to obfituje w wodę i błonnik. Zawiera też wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). Jest niskokaloryczny (ma zaledwie 20 kcal w 100 g), więc dietetycy zalecają ją wszystkim, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Jedzenie dyni reguluje też gospodarkę wodną w organizmie. Same zalety.
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Zupa z brokułów
Ich piękny zielony kolor przywołuje wspomnienie wiosny i lata. Tymczasem brokuły dostaniemy obecnie o każdej porze roku. Zupa z różyczek to samo dobro, ponieważ zielony krewniak kalafiora jest jednym z najzdrowszych warzyw pod słońcem, co potwierdzają liczne badania naukowe. Zawiera substancje pomagające łagodzić powikłania cukrzycy i chronić przed chorobami serca. Najważniejsze, że zawarty w brokułach flawonoid - sulforafan ma właściwości przeciwnowotworowe.
Podzielone na różyczki brokuły gotujemy 5 minut w wywarze z warzyw. Jeśli chcemy uzyskać zupę krem, miksujemy całość razem z wywarem. Doprawiamy i zabielamy śmietaną. Można podać z grzankami czosnkowymi.
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Zupa rybna
Zupy rybne w naszym kraju traktuje się nieco po macoszemu. Wielka szkoda. To potrawy bardzo zdrowe, lekkostrawne, niskokaloryczne i apetyczne. W przeciwieństwie do innych zup, wywar powstaje nie z drobiu czy wołowiny, tylko z części ryb. A nie od dziś wiadomo przecież, że jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb jest właśnie gotowanie. Oczywiście w zupie nie może zabraknąć warzyw. Rosół przygotowany na takich składnikach pełen jest wapnia, witamin i składników mineralnych, m.in. żelaza, selenu, magnezu oraz jodu. Wiele badań naukowych potwierdza, że zawarte w rybach kwasy omega-3 są niezwykle istotne w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?
Krupnik
Nie ma wątpliwości, to typowo polska zupa, która niepodzielnie króluje na rodzimych stołach od stuleci. Jest pożywna i zdrowa. Krupnik gotuje się z kaszy jęczmiennej na wywarze mięsnym. Cały sekret zupy tkwi nie tylko w tym, że podczas gotowania warzyw, kości i mięsa uwalnia się aromat i do wywaru przedostaje się to, co najlepsze, ale też w dobroczynnych składnikach kaszy. Ta pełna jest witamin i mikroelementów. W skład kaszy wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Nie brakuje w niej potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym mięśnia sercowego).
ml/mmch
Jak oczyścić organizm? Jak oczyścić organizm?