Smacznie i zdrowo
Łosoś stał się jedną z coraz częściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie nie powinny się do niego zrażać - łosoś, owszem, jest tłustą rybą, ale zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są tym, co w łososiu najcenniejsze dla nas, ponieważ ludzki organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego muszą one znaleźć się w pożywieniu. Ale łosoś łososiowy nierówny. Dietetycy przekonują, że należy wybierać dzikiego łososia, choć apetyczniejszy wygląd i niższa cena raczej przemawiają za tym pochodzącym z hodowli. Ryby z naturalnych łowisk są zadecydowanie lepsze dla naszego zdrowia i to je właśnie należy wybierać. A dziś, w ramach cyklu Ryba na piątek mamy dla was 5 smakowitych przepisów na łososia. Zatem nie pozostaje nic innego, jak przygotować na dzisiejszy obiad łososia! Smacznego!
Roladki szpinakowe z łososiem
- 400 g mrożonego szpinaku (lub 2 opakowania świeżego),
- 300 g wędzonego łososia w plastrach,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- serek kanapkowy śmietankowy (może być z ziołami),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zamarznięty szpinak połóż na sitku, by rozmarzł, a następnie odciśnij nadmiar wody i wrzuć go do miski. Dodaj żółtka, przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do pozostałych składników i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Blaszkę do pieczenia o standardowych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę szpinakową i wyrównaj jej powierzchnię. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto szpinakowe i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wyjmij je delikatnie z formy i posmaruj serkiem kanapkowym, a na niem poukładaj kawałki wędzonego łososia. Teraz zwiń ciasto w roladę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój roladę w plastry i efektowna przekąska gotowa.
Sałatka z łososiem
- 250 g filetu z łososia,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 3 plasterki cytryny
- granat,
- 2 pomarańcze,
- czerwona cebula,
- ulubiony miks sałat,
- garść orzechów,
- sok z połowy pomarańczy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, oprósz solą i pieprzem cytrynowym, poukładaj na nim plasterki cytryny i zawiń. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Pięć minut przed końcem otwórz folię i piecz łososia jeszcze przez chwilę. Teraz obierz cebulę i pokrój ją w piórka, a pomarańczę przy pomocy noża obierz tak, by nie została na niej biała skórka, a następnie filetuj każdą z części owocu. Orzechy rozdrobnij i podpraż je chwilę na patelni. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok, dodaj oliwę, musztardę, chili, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Ma talerzu połóż miks sałat, dodaj cebulę i kawałki pomarańczy, wszystko posyp orzechami, a na wierzchu połóż rozdrobniony kawałek łososia. Jeszcze tylko dressing, owoce granatu i gotowe! Smacznego.
Zupa rybna z łososiem
- 200 g świeżego łososia,
- 4 pory,
- 2 łyżki oleju,
- 400 ml białego wytrawnego wina,
- 1 l wody,
- 1/2 l bulionu,
- 300 ml śmietany kremówki,
- pęczek koperku,
- sól.
Łososia umyj, pokrój na kawałki i oprósz solą. Białe części pora pokrój w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pora, dodając szczyptę soli. Teraz dolej wino i poczekaj aż odparuje, a następnie wlej wodę i bulion. Po upływie ok. 10 minut dodaj śmietankę, rozdrobnione kawałki łososia, posiekany koperek i doprowadź zupę do wrzenia. Pogotuj ją jeszcze przez 5-7 minut i już możesz nalewać ją do miseczek.
Łosoś zapiekany w cieście francukim
- 600 g filetu z łososia,
- olej rzepakowy,
- 200 g świeżego szpinaku,
- masło klarowane,
- pieprz cytrynowy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Filet z łososia przekrój w poprzek i oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop oliwą – niech marynuje się w lodówce przez minimum godzinę. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak. Teraz przykryj je ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym. Smacznego!
Łosoś w sosie malinowym na słono
- 400 g filetu z łososia,
- 200 g malin (mogą być mrożone),
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki miodu,
- odrobina musztardy,
- odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego,
- tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Łososia umyj, oprósz delikatnie solą oraz pieprzem i smaż na patelni grillowej 2-3 minuty z obu stron. Po upływie tego czasu zdejmij patelnię z ognia i odstaw na minutę. Do garnka wrzuć maliny oraz pozostałe składniki i dopraw je pieprzem. Całość podgrzej. Po upływie kilku minut otrzymasz pyszny, aromatyczny sos, którym polej łososia. To danie idealnie komponuje się z sałatkami i gotowanymi warzywami.