Sposób na łososia

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Smacznie i zdrowo

Obraz
© Shutterstock.com

Łosoś stał się jedną z coraz częściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie nie powinny się do niego zrażać - łosoś, owszem, jest tłustą rybą, ale zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są tym, co w łososiu najcenniejsze dla nas, ponieważ ludzki organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego muszą one znaleźć się w pożywieniu. Ale łosoś łososiowy nierówny. Dietetycy przekonują, że należy wybierać dzikiego łososia, choć apetyczniejszy wygląd i niższa cena raczej przemawiają za tym pochodzącym z hodowli. Ryby z naturalnych łowisk są zadecydowanie lepsze dla naszego zdrowia i to je właśnie należy wybierać. A dziś, w ramach cyklu Ryba na piątek mamy dla was 5 smakowitych przepisów na łososia. Zatem nie pozostaje nic innego, jak przygotować na dzisiejszy obiad łososia! Smacznego!

/ 6Roladki szpinakowe z łososiem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 400 g mrożonego szpinaku (lub 2 opakowania świeżego),
  • 300 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • serek kanapkowy śmietankowy (może być z ziołami),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Zamarznięty szpinak połóż na sitku, by rozmarzł, a następnie odciśnij nadmiar wody i wrzuć go do miski. Dodaj żółtka, przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do pozostałych składników i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Blaszkę do pieczenia o standardowych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę szpinakową i wyrównaj jej powierzchnię. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto szpinakowe i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wyjmij je delikatnie z formy i posmaruj serkiem kanapkowym, a na niem poukładaj kawałki wędzonego łososia. Teraz zwiń ciasto w roladę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój roladę w plastry i efektowna przekąska gotowa.

/ 6Sałatka z łososiem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 250 g filetu z łososia,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 3 plasterki cytryny
  • granat,
  • 2 pomarańcze,
  • czerwona cebula,
  • ulubiony miks sałat,
  • garść orzechów,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, oprósz solą i pieprzem cytrynowym, poukładaj na nim plasterki cytryny i zawiń. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Pięć minut przed końcem otwórz folię i piecz łososia jeszcze przez chwilę. Teraz obierz cebulę i pokrój ją w piórka, a pomarańczę przy pomocy noża obierz tak, by nie została na niej biała skórka, a następnie filetuj każdą z części owocu. Orzechy rozdrobnij i podpraż je chwilę na patelni. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok, dodaj oliwę, musztardę, chili, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Ma talerzu połóż miks sałat, dodaj cebulę i kawałki pomarańczy, wszystko posyp orzechami, a na wierzchu połóż rozdrobniony kawałek łososia. Jeszcze tylko dressing, owoce granatu i gotowe! Smacznego.

/ 6Zupa rybna z łososiem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 200 g świeżego łososia,
  • 4 pory,
  • 2 łyżki oleju,
  • 400 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 l wody,
  • 1/2 l bulionu,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • pęczek koperku,
  • sól.

Łososia umyj, pokrój na kawałki i oprósz solą. Białe części pora pokrój w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pora, dodając szczyptę soli. Teraz dolej wino i poczekaj aż odparuje, a następnie wlej wodę i bulion. Po upływie ok. 10 minut dodaj śmietankę, rozdrobnione kawałki łososia, posiekany koperek i doprowadź zupę do wrzenia. Pogotuj ją jeszcze przez 5-7 minut i już możesz nalewać ją do miseczek.

/ 6Łosoś zapiekany w cieście francukim

Obraz
© Shutterstock.com
  • 600 g filetu z łososia,
  • olej rzepakowy,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • masło klarowane,
  • pieprz cytrynowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • opakowanie ciasta francuskiego.

Przygotowanie:
Filet z łososia przekrój w poprzek i oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop oliwą – niech marynuje się w lodówce przez minimum godzinę. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak. Teraz przykryj je ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym. Smacznego!

/ 6Łosoś w sosie malinowym na słono

Obraz
© Shutterstock.com
  • 400 g filetu z łososia,
  • 200 g malin (mogą być mrożone),
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • odrobina musztardy,
  • odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego,
  • tymianek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Łososia umyj, oprósz delikatnie solą oraz pieprzem i smaż na patelni grillowej 2-3 minuty z obu stron. Po upływie tego czasu zdejmij patelnię z ognia i odstaw na minutę. Do garnka wrzuć maliny oraz pozostałe składniki i dopraw je pieprzem. Całość podgrzej. Po upływie kilku minut otrzymasz pyszny, aromatyczny sos, którym polej łososia. To danie idealnie komponuje się z sałatkami i gotowanymi warzywami.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami