Smacznie i zdrowo
Łosoś stał się jedną z coraz częściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie nie powinny się do niego zrażać - łosoś, owszem, jest tłustą rybą, ale zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są tym, co w łososiu najcenniejsze dla nas, ponieważ ludzki organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego muszą one znaleźć się w pożywieniu. Ale łosoś łososiowy nierówny. Dietetycy przekonują, że należy wybierać dzikiego łososia, choć apetyczniejszy wygląd i niższa cena raczej przemawiają za tym pochodzącym z hodowli. Ryby z naturalnych łowisk są zadecydowanie lepsze dla naszego zdrowia i to je właśnie należy wybierać. A dziś, w ramach cyklu Ryba na piątek mamy dla was 5 smakowitych przepisów na łososia. Zatem nie pozostaje nic innego, jak przygotować na dzisiejszy obiad łososia! Smacznego!
Roladki szpinakowe z łososiem
- 400 g mrożonego szpinaku (lub 2 opakowania świeżego),
 - 300 g wędzonego łososia w plastrach,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 3 jajka,
 - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
 - serek kanapkowy śmietankowy (może być z ziołami),
 - sól i pieprz do smaku.
 
Przygotowanie:
Zamarznięty szpinak połóż na sitku, by rozmarzł, a następnie odciśnij nadmiar wody i wrzuć go do miski. Dodaj żółtka, przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj ją do pozostałych składników i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Blaszkę do pieczenia o standardowych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę szpinakową i wyrównaj jej powierzchnię. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto szpinakowe i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wyjmij je delikatnie z formy i posmaruj serkiem kanapkowym, a na niem poukładaj kawałki wędzonego łososia. Teraz zwiń ciasto w roladę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój roladę w plastry i efektowna przekąska gotowa.
Sałatka z łososiem
- 250 g filetu z łososia,
 - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
 - 3 plasterki cytryny
 - granat,
 - 2 pomarańcze,
 - czerwona cebula,
 - ulubiony miks sałat,
 - garść orzechów,
 - sok z połowy pomarańczy,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - łyżeczka ostrej musztardy,
 - szczypta chili,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Przygotowanie:
Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, oprósz solą i pieprzem cytrynowym, poukładaj na nim plasterki cytryny i zawiń. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Pięć minut przed końcem otwórz folię i piecz łososia jeszcze przez chwilę. Teraz obierz cebulę i pokrój ją w piórka, a pomarańczę przy pomocy noża obierz tak, by nie została na niej biała skórka, a następnie filetuj każdą z części owocu. Orzechy rozdrobnij i podpraż je chwilę na patelni. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok, dodaj oliwę, musztardę, chili, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Ma talerzu połóż miks sałat, dodaj cebulę i kawałki pomarańczy, wszystko posyp orzechami, a na wierzchu połóż rozdrobniony kawałek łososia. Jeszcze tylko dressing, owoce granatu i gotowe! Smacznego.
Zupa rybna z łososiem
- 200 g świeżego łososia,
 - 4 pory,
 - 2 łyżki oleju,
 - 400 ml białego wytrawnego wina,
 - 1 l wody,
 - 1/2 l bulionu,
 - 300 ml śmietany kremówki,
 - pęczek koperku,
 - sól.
 
Łososia umyj, pokrój na kawałki i oprósz solą. Białe części pora pokrój w półplasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pora, dodając szczyptę soli. Teraz dolej wino i poczekaj aż odparuje, a następnie wlej wodę i bulion. Po upływie ok. 10 minut dodaj śmietankę, rozdrobnione kawałki łososia, posiekany koperek i doprowadź zupę do wrzenia. Pogotuj ją jeszcze przez 5-7 minut i już możesz nalewać ją do miseczek.
Łosoś zapiekany w cieście francukim
- 600 g filetu z łososia,
 - olej rzepakowy,
 - 200 g świeżego szpinaku,
 - masło klarowane,
 - pieprz cytrynowy,
 - 2 ząbki czosnku,
 - sól,
 - opakowanie ciasta francuskiego.
 
Przygotowanie:
Filet z łososia przekrój w poprzek i oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop oliwą – niech marynuje się w lodówce przez minimum godzinę. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak. Teraz przykryj je ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym. Smacznego!
Łosoś w sosie malinowym na słono
- 400 g filetu z łososia,
 - 200 g malin (mogą być mrożone),
 - 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
 - 2 łyżeczki miodu,
 - odrobina musztardy,
 - odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego,
 - tymianek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Przygotowanie:
Łososia umyj, oprósz delikatnie solą oraz pieprzem i smaż na patelni grillowej 2-3 minuty z obu stron. Po upływie tego czasu zdejmij patelnię z ognia i odstaw na minutę. Do garnka wrzuć maliny oraz pozostałe składniki i dopraw je pieprzem. Całość podgrzej. Po upływie kilku minut otrzymasz pyszny, aromatyczny sos, którym polej łososia. To danie idealnie komponuje się z sałatkami i gotowanymi warzywami.