Sałatka z łososiem
Składniki:
- 250 g filetu z łososia,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 3 plasterki cytryny
- granat,
- 2 pomarańcze,
- czerwona cebula,
- ulubiony miks sałat,
- garść orzechów,
- sok z połowy pomarańczy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, oprósz solą i pieprzem cytrynowym, poukładaj na nim plasterki cytryny i zawiń. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Pięć minut przed końcem otwórz folię i piecz łososia jeszcze przez chwilę. Teraz obierz cebulę i pokrój ją w piórka, a pomarańczę przy pomocy noża obierz tak, by nie została na niej biała skórka, a następnie filetuj każdą z części owocu. Orzechy rozdrobnij i podpraż je chwilę na patelni. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok, dodaj oliwę, musztardę, chili, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Ma talerzu połóż miks sałat, dodaj cebulę i kawałki pomarańczy, wszystko posyp orzechami, a na wierzchu połóż rozdrobniony kawałek łososia. Jeszcze tylko dressing, owoce granatu i gotowe! Smacznego.