Łosoś zapiekany w cieście francukim
Składniki:
- 600 g filetu z łososia,
- olej rzepakowy,
- 200 g świeżego szpinaku,
- masło klarowane,
- pieprz cytrynowy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Filet z łososia przekrój w poprzek i oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop oliwą – niech marynuje się w lodówce przez minimum godzinę. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak. Teraz przykryj je ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym. Smacznego!