Produkt świeży czy mrożony?
Wybierając danie w smażalni warto wziąć pod uwagę sezon połowów konkretnych gatunków ryb. Przykładowo połów dorsza odbywa się zimą, dlatego w trakcie wakacji skosztować możemy produktu mrożonego lub ryb z głębin Atlantyku. W miesiącach letnich warto za to zamawiać flądry i śledzie, ponieważ są wtedy duże, tłuste i pełne smaku, a przy tym tanie. W sezonie możemy mieć większą pewność, że zjemy świeżą rybę.
Mrożone ryby wbrew powszechnym opiniom nie są produktem o kiepskiej jakości, którego należy całkowicie unikać. Oczywiście pod warunkiem, że przestrzega się zasady łańcuszka chłodniczego, czyli w każdym kolejnym miejscu musi być przechowywana w tej same temperaturze minusowej. Odmrażanie i zamrażanie jest absolutnie niedopuszczalne i zabronione.
Zdarza się jednak, że nieuczciwi kucharze serwują gościom smakołyki, które są popsute lub zwyczajnie stare. Przed zjedzeniem zawsze warto więc skosztować mięsa - bez uprzedniego skrapiania go cytryną, która zamaskuje kwaśny posmak zepsutego produktu.