Grillowanie ryb - praktyczne wskazówki
Oprócz gotowania i pieczenia, grillowanie to najzdrowszy sposób na przyrządzenie potraw. Nic więc dziwnego, że wraz nadejściem wiosny i i lata nasze ogródki spowite są gęstym dymem. A zapach roznosi się na całą okolicę. Oprócz kawałków mięs i kiełbasy na ruszt wrzucamy coraz częściej ryby - głównie łososia, pstrąga i dorsza. Należą one bowiem do ryb wysokotłuszczowych, czyli paradoksalnie najbardziej zdrowych. To właśnie w tłuszczu rozpuszcza się najwięcej substancji, które także decydują o smaku i zapachu potrawy. Najsmaczniej, ale też najefektowniej prezentują się świeże ryby grillowane w całości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak grillować te produkty.
Nie tylko mięso i warzywa
Oprócz gotowania i pieczenia, grillowanie to najzdrowszy sposób na przyrządzenie potraw. Nic więc dziwnego, że wraz nadejściem wiosny i i lata nasze ogródki spowite są gęstym dymem, a zapach roznosi się na całą okolicę. Oprócz kawałków mięs i kiełbasy na ruszt wrzucamy coraz częściej ryby - głównie łososia, pstrąga i dorsza. Należą one bowiem do ryb wysokotłuszczowych, czyli paradoksalnie najbardziej zdrowych. To właśnie w tłuszczu rozpuszcza się najwięcej substancji, które także decydują o smaku i zapachu potrawy. Najsmaczniej, ale też najefektowniej prezentują się świeże ryby grillowane w całości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak grillować te produkty.
Jak zrobić idealną rybę na grillu?
Grillowanie to jedna z najbardziej tradycyjnych technik kulinarnych przyrządzania ryb. Najlepsze efekty oferują grille opalane węglem drzewnym. To właśnie węgiel drzewny nadaje charakterystycznego aromatu żywności przyrządzanej w ten sposób. Idealny grill to taki, gdzie obróbka termiczna następuje dzięki ciepłu wydzielanemu przez żarzące się węgle, a nie płomienie.
Aby pozbawić ryby charakterystycznego, ostrego zapachu można je obłożyć plasterkami cebuli i posiekanym czosnkiem. Innym rozwiązaniem jest skropienie octem lub sokiem z cytryny, a następnie odstawienie na godzinę. Można je również namoczyć w mleku na noc lub natrzeć ziołami.
Grillowanie ryb w praktyce
Aby ryba z grilla nabrała dodatkowego aromatu i smaku, przed grillowaniem można ją zamarynować w wybranej przez siebie marynacie. Dzięki temu ryba nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i jędrne. Delikatne mięso ryb potrzebuje zaledwie ok. 30 minut, aby wystarczająco przesiąknąć marynatą. Ryby umieszczone wcześniej w marynacie zachowują swoją świeżość oraz przydatność do spożycia nawet przez 4 dni. Trzeba pamiętać, aby nigdy nie grillować zamrożonych ryb (podobnie jak mięs). Bezpośrednio na ruszcie można umieścić dzwonki dużych ryb, ewentualnie owinięte w aluminiową folię. Mniejsze kawałki lub filety najlepiej grillować na aluminiowych tackach. Dodatkowo do grillowania filetów można użyć specjalnych uchwytów - zwanych również koszyczkami czy sitkami. Całe ryby i dzwonki grilluje się nad gorącym żarem ok. 10 minut na każde 2,5-3 cm grubości ryby. Podczas grillowania należy smarować rybę glazura, marynatą lub oliwą. Filety grillujemy 2-3 minuty na każdej stronie.
Grillowany łosoś
Rybę tę zazwyczaj kupuje się w postaci filetów. Ma delikatne mięso, dlatego do grillowania najlepiej użyć folii aluminiowej albo specjalnych koszyczków lub tacek. Łosoś z grilla to doskonała propozycja dania nie tylko na przyjęcie rodzinne lub w gronie znajomych, ale przede wszystkim jest zdrową i pożywną potrawą, którą warto jeść na co dzień.
Grillowanie dorsza
Filety z dorsza są bardzo delikatne, dlatego w trakcie ich grillowania najlepiej nie kłaść ich bezpośrednio na ruszcie, ale użyć aluminiowej tacki lub podziurawionej folii aluminiowej. Nie należy ich również zbyt długo grillować, ponieważ mogą się szybciej rozpaść w trakcie obróbki cieplnej. Błędem jest również zbyt częste przewracanie ryby. Oprócz podstawowych przypraw, takich jak sól i pieprz, do dorsza warto użyć estragonu lub tymianku.
Grillowanie pstrąga
Ze względu na swoje wymiary i strukturę nadaje się do pieczenia w całości, dzięki czemu mięso nie rozpada się i zachowuje soczystość. Po umyciu i osuszeniu pstrąga, warto naciąć go w kilku miejscach po bokach z obu stron, aby mięso mogło nasiąknąć przyprawami. Głowę można odciąć, ale jej pozostawienie ułatwi obracanie ryby na ruszcie. Pstrąg doskonale komponuje się ze świeżym tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Owoce morza na grillu
Miłośnicy owoców morza również znajdą inspirujące przepisy na grilla. Jednym z najpopularniejszych produktów są krewetki. Idealnie nadają się do przygotowania szaszłyków i urozmaicą niejedną sałatkę.
Dla ułatwienia warto nabić je jeszcze surowe na patyczki do szaszłyków, dzięki czemu łatwiej będzie je obracać. Nie należy opiekać krewetek na ruszcie zbyt długo, ponieważ mogą stać się gumowe. Wystarczy zaledwie 4-5 minut, aby uzyskać pyszne, aromatyczne danie.
mp/WP Kuchnia