Smardze - wiosenne grzyby
Jak rozpoznać smardze?
Wiosną na grzyby? A czemu nie! Już na początku maja pojawiają się pierwsze okazy. A w dodatku to prawdziwe rarytasy. Mowa o smardzach, wyjątkowo wykwintnych grzybach, cenionych przez najlepszych kucharzy świata.
Wiosną na grzyby? A czemu nie! Już na początku maja pojawiają się pierwsze okazy. A w dodatku to prawdziwe rarytasy. Mowa o smardzach, wyjątkowo wykwintnych grzybach, cenionych przez najlepszych kucharzy świata.
Smardze to bardzo charakterystyczne grzyby. Mają przeważnie 3-10 cm wysokości, 3-7 cm średnicy, są barwy beżowej, szarej lub nawet czarnej. Kapelusz umieszczony jest na białym, niejadalnym trzonku i jest pusty w środku. Grzyby te rosną w lasach, zarówno liściastych jak i iglastych, ale często spotykamy je także w ogrodach, gdzie trafiają z korą, używaną do ściółkowania grządek.