Smardze - wiosenne grzyby

Wiosną na grzyby? A czemu nie! Już na początku maja pojawiają się pierwsze okazy. A w dodatku to prawdziwe rarytasy. Mowa o smardzach, wyjątkowo wykwintnych grzybach, cenionych przez najlepszych kucharzy świata.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Jak rozpoznać smardze?

Obraz
© 123RF.COM

Wiosną na grzyby? A czemu nie! Już na początku maja pojawiają się pierwsze okazy. A w dodatku to prawdziwe rarytasy. Mowa o smardzach, wyjątkowo wykwintnych grzybach, cenionych przez najlepszych kucharzy świata.

Smardze to bardzo charakterystyczne grzyby. Mają przeważnie 3-10 cm wysokości, 3-7 cm średnicy, są barwy beżowej, szarej lub nawet czarnej. Kapelusz umieszczony jest na białym, niejadalnym trzonku i jest pusty w środku. Grzyby te rosną w lasach, zarówno liściastych jak i iglastych, ale często spotykamy je także w ogrodach, gdzie trafiają z korą, używaną do ściółkowania grządek.

/ 7Uwaga na mandaty

Obraz
© 123RF.COM

Szykując się do polowania na smardze musimy pamiętać, że jest to grzyb częściowo chroniony. Nie wolno zbierać smardzów w naturalnym środowisku. Warto jednak wiedzieć, że w Polsce chronione są jedynie okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. Tak więc możliwości znalezienia "legalnego" smardza jest bardzo wiele. A w dodatku bez problemu można kupić grzybnię i wyhodować smardze we własnym ogródku.

/ 7Z ogródka czy ze sklepu?

Obraz
© 123RF.COM

To wyjątkowo smaczne grzyby, bardzo aromatyczne, nadające potrawie charakterystyczny, ostry, grzybowy zapach i smak. Trzeba się jednak bardzo napracować przy ich przygotowaniu. Porowata, jamista struktura i to, że są w środku puste powoduje, że jest na nich mnóstwo piasku, ziemi, a nawet owadów. Dlatego też świeże smardze musimy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i wyszorować delikatnie szczoteczką. Z grzybami suszonymi postępujemy podobnie. Nie trzeba ich moczyć - zbyt szybko nasiąkają wodą.

Smardze można gotować, smażyć, marynować i nadziewać. W kuchni używa się zarówno świeżych, jak i suszonych owocników. Możemy zaszaleć, jeśli mamy grzyby ze swojego ogrodu. Z kupionymi w sklepie nie jest już tak różowo, bo są one ekstremalnie drogie. Kilogram świeżych może kosztować nawet 300 złotych, a suszone są dostępne tylko dla najbogatszych - kilogram kosztuje - uwaga - 2500 złotych!

/ 7Co w nich siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

To grzyby niskokaloryczne - 100 g produktu to tylko 31 kcal. W ich składzie znajdziemy sporą dawkę fosforu, który współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Na uwagę zasługuje także ilość pozostałych cennych pierwiastków - potasu i wapnia. Wśród innych grzybów smardze wyróżniają się dużą zawartością witaminy D.

/ 7Smardze w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Najbardziej popularnym sposobem przygotowywania smardzów w wykwintnych kuchniach jest ich faszerowanie. Przepisów jest wiele, ale najczęściej łączy się smardze z delikatnym mięsem. Oto przykład: potrzebujemy 12 smardzów, dwie szalotki, kilka łyżek zmielonej cielęciny, łyżkę mąki, dwa jajka, dwie łyżki masła, pół szklanki bułki tartej, cytrynę, zieloną pietruszkę, sól, pieprz i litr bulionu. Siekamy szalotki i łączymy z mielonym mięsem oraz pozostałymi składnikami. Doprawionym farszem nadziewamy grzyby, układamy je w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Następnie redukujemy sos, dodajemy śmietanę i polewamy gotowe grzyby.

Znakomitym daniem jest także omlet ze smardzami. Cztery jajka dokładnie mieszamy ze słodką śmietanką i szczyptą soli. Masę jajeczną wylewamy na bardzo rozgrzaną patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy łyżkę masła. Do masy natychmiast dorzucamy umyte i pokrojone drobno smardze oraz szczypiorek. Smażymy kilka minut, by jajka się delikatnie ścięły. Taki omlet można zaserwować na wyjątkowo wykwintną kolację.

Smardze podobnie, jak inne grzyby doskonale pasują do makaronów i ryżu.

/ 7Smardze w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy grzybów nie odmówią sobie zrobienia sosu ze smardzów. Ci, którzy znają jedynie smak sosu pieczarkowego muszą sprawę dokładnie przemyśleć, bo smardze są wyjątkowo aromatyczne i nie każdemu ich intensywny smak może przypaść do gustu. Potrzebujemy kilka suszonych smardzów, kilka łyżek masła, szklankę śmietanki kremówki, cebulę, kostkę bulionową, sól, pieprz i sok z cytryny. Smardze myjemy dokładnie i kroimy w plasterki, które jeszcze raz myjemy pod bieżącą wodą. W rondelku rozpuszczamy masło, dorzucamy posiekaną cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy grzyby, mieszamy dokładnie, dolewamy śmietankę, rozpuszczoną w małej ilości wrzątku kostkę bulionową, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu około godziny, doprawiamy sokiem z cytryny.

Fantastycznym daniem są także grzanki ze smardzami. Przypiekamy kromki tostowego chleba lub ciabbaty, układamy na nich posiekane, świeże smardze, dodajemy trochę soli, pieprzu, skrapiamy oliwą, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i utartym, delikatnym serem (np. mozarellą). Zapiekamy kilka minut w piekarniku.

/ 7Smardze w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Znakomite są także smardze konserwowane, których potem używać możemy np. w sałatkach. Przepis nie jest trudny. Kilogram dobrze oczyszczonych smardzów myjemy dokładnie i wrzucamy do wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki kwasku cytrynowego. Obgotowujemy grzyby przez pięć minut, odcedzamy, spłukujemy zimną wodą. Następnie układamy w wygotowanych słoiczkach. Zalewę przygotowujemy z litra wody, łyżki soli i łyżeczki kwasku cytrynowego. Wystudzonym płynem zalewamy grzyby, dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez dwie godziny w temp. 80 stopni C.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości