Oliwa z oliwek
Oliwa to bardzo zdrowy tłuszcz o licznych korzystnych właściwościach. Przede wszystkim oczyszcza drogi żółciowe i obniża poziom cholesterolu - zarówno całkowitego, jak i frakcji LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Po oliwę warto sięgać jak najczęściej, a szczególnie przy stwardnieniu tętnic, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz przy zaparciach. Wyróżnia się trzy rodzaje oliwy z oliwek: extra virgin, olive oil i olive di sansa. Oliwa extra virgin, to oliwa najlepszej jakości, którą należy stosować jedynie na surowo, np. do sałatek i sosów. Olive oli jest trochę gorszej jakości, którą poddano rafinacji. Można ją stosować do różnych potraw. Nadaje się do sałatek, a także do smażenia czy gotowania. Z wytłoczyn powstaje najmniej wartościowa oliwa - olive di sansa (olive pomace oil). Można ją stosować do smażenia i gotowania.