Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Składniki: 300-400 g kiszonej kapusty, 8 dużych ziemniaków, cebula, 2 czubate łyżki mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: kapustę opłucz, osącz z nadmiaru wody i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce – jedną połowę na większych oczkach, drugą na najmniejszych. Cebulę drobno posiekaj. Do startych ziemniaków dodaj kapustę, cebulę, jajka, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj placki, smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.