Paszteciki z kiszoną kapustą
Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 100 g drożdży, pół kg zimnego masła, łyżka cukru, łyżka soli, szklanka śmietany 18 proc.
Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 2 cebule, 50 g suszonych grzybów, sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: drożdże rozetrzyj ze śmietaną. Masło posiekaj z mąką, dodaj śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny na małym ogniu (ok. 15 min.). Grzyby odcedź, zostawiając wodę, w której się gotowały. Kapustę opłucz, posiekaj i obgotuj w wywarze grzybowym przez ok. 15 min. Odcedź. Cebule i grzyby posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebule, dodaj grzyby. Następnie wrzuć kapustę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Wystudź. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój je na nieduże prostokąty. Na każdy prostokąt nakładaj łyżką farsz, zlepiaj brzegi. Paszteciki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj białkiem. Paszteciki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 15 minut, aż się zrumienią.