Czekoladowe bounty z kiszoną kapustą
Składniki na ciasto: 170 g masła, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 jajka, 3.4 szkl. kakao, szklanka wody, szklanka kiszonej kapusty (opłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej), 2/3 szklanki wiórek kokosowych, szczypta soli.
Składniki na krem: 200 g masła, pół litra mleka, pół szklanki cukru, 250 g wiórek kokosowych. Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki kremówki, mini batoniki.
Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzyj masło z cukrem na pulchną masę. Dodawaj pojedynczo jajka, cały czas miksując. Następnie dodawaj suche składniki na zmianę z wodą. Następnie dodaj kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez godzinę. Wystudź, a następnie przekrój na dwa lub trzy blaty. Mleko zagotuj z cukrem. Następnie wsyp wiórki i gotuj, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodaj masło. Mieszaj od czasu do czasu. Wystudzoną masą przełóż ciasto. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, dodaj śmietanę i całość roztop w kąpieli wodnej. Polewą posmaruj wierzch ciasta. Batoniki pokrój na mniejsze kawałki i udekoruj nimi ciasto.