Moc witamin z kiszonki
Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Jest źródłem zdrowia, witamin i... naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Warto więc jeść ją jak najczęściej i to nie tylko w postaci surówki do dania głównego.
Zanim zabierzemy się za obróbkę termiczną kapusty kiszonej, warto podkreślić właściwości odżywcze soku z tego przetworu. Kiszona kapusta, a także sok z niej, są idealne na wzmocnienie organizmu w czasie infekcji, zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, sok z kapusty działa dotleniająco i niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Dzięki temu napojowi łatwiej przyswajamy również żelazo z innych produktów.
Pikantny kapuśniak
Składniki: pół kg kiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 2 cebule, 200 g wędzonego boczku, 150 g kiełbasy, 2 łyżki mąki, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, ząbek czosnku, pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki, szczypta płatków chili, sól, pieprz. Opcjonalnie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie: kapustę opłucz, odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 litrami wody i ugotuj na półtwardo. Po tym czasie dodaj do warzyw kapustę, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię. Wrzuć boczek i smaż, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą. Dodaj paprykę wędzoną i ostrą oraz sól i pieprz. Gotuj ok. 30-40 minut na małym ogniu. 2 łyżki mąki wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i przelej do zupy. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać również koncentrat pomidorowy. Zupę podawaj ze świeżym pieczywem.
Paszteciki z kiszoną kapustą
Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 100 g drożdży, pół kg zimnego masła, łyżka cukru, łyżka soli, szklanka śmietany 18 proc.
Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 2 cebule, 50 g suszonych grzybów, sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: drożdże rozetrzyj ze śmietaną. Masło posiekaj z mąką, dodaj śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny na małym ogniu (ok. 15 min.). Grzyby odcedź, zostawiając wodę, w której się gotowały. Kapustę opłucz, posiekaj i obgotuj w wywarze grzybowym przez ok. 15 min. Odcedź. Cebule i grzyby posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebule, dodaj grzyby. Następnie wrzuć kapustę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Wystudź. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój je na nieduże prostokąty. Na każdy prostokąt nakładaj łyżką farsz, zlepiaj brzegi. Paszteciki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj białkiem. Paszteciki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 15 minut, aż się zrumienią.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Składniki: 300-400 g kiszonej kapusty, 8 dużych ziemniaków, cebula, 2 czubate łyżki mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: kapustę opłucz, osącz z nadmiaru wody i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce – jedną połowę na większych oczkach, drugą na najmniejszych. Cebulę drobno posiekaj. Do startych ziemniaków dodaj kapustę, cebulę, jajka, mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj placki, smaż je z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Czekoladowe bounty z kiszoną kapustą
Składniki na ciasto: 170 g masła, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 jajka, 3.4 szkl. kakao, szklanka wody, szklanka kiszonej kapusty (opłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej), 2/3 szklanki wiórek kokosowych, szczypta soli.
Składniki na krem: 200 g masła, pół litra mleka, pół szklanki cukru, 250 g wiórek kokosowych. Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki kremówki, mini batoniki.
Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzyj masło z cukrem na pulchną masę. Dodawaj pojedynczo jajka, cały czas miksując. Następnie dodawaj suche składniki na zmianę z wodą. Następnie dodaj kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez godzinę. Wystudź, a następnie przekrój na dwa lub trzy blaty. Mleko zagotuj z cukrem. Następnie wsyp wiórki i gotuj, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodaj masło. Mieszaj od czasu do czasu. Wystudzoną masą przełóż ciasto. Czekoladę połam, przełóż do rondelka, dodaj śmietanę i całość roztop w kąpieli wodnej. Polewą posmaruj wierzch ciasta. Batoniki pokrój na mniejsze kawałki i udekoruj nimi ciasto.
Żeberka na kapuście
Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, kg kapusty kiszonej, marchewka, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, olej.
Przygotowanie: żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (po 2, 3 kostki). Natrzyj je solą, pieprzem, majerankiem i odstaw na noc do lodówki. Po tym czasie obsmaż je na oleju na złoty kolor. Zdejmij je z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmij cebulę z patelni. Kapustę opłucz i posiekaj, a następnie przełóż na patelnię. Do kapusty dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej odrobina wody, wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 40 min. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę kapusty. Na kapuście ułóż żeberka z cebulą. Mięso przykryj druga warstwą kapusty. Zapiekaj pod przykryciem w 180 st. przez godzinę.