Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem
Pierogi stwarzają wiele możliwości kulinarnych. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera. Odchudzenie pierogów jest bardzo proste.
Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 180 ml ciepłej wody, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka oleju.
Składniki na farsz: 500 g mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 100 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory w płatkach.
Przygotowanie: szpinak rozmróź i odciśnij go z nadmiaru wody. Dodaj przyprawy, pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj oregano. W mące zrób zagłębienie, stopniowo wlewaj w nie ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto. Dodaj olej. Ciasto uformuj w kulkę. Stolnicę posyp lekko mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Szklanka wycinaj kółka, na środek nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Pierogi partiami wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj ok.4 min. od momentu wypłynięcia.