Odchudzony kotlet schabowy
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez schabowego, ale nie chcesz łamać noworocznego postanowienia dotyczącego zdrowego odżywiania, mamy dla dobrą wiadomość. Wystarczy pozbyć się panierki, dobrze doprawić mięso i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, by otrzymać smaczne i zdrowe danie.
Składniki: 4 plastry schabu, sól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz, słodka papryka, czosnek w płatkach, bazylia, suszona natka pietruszki, suszone pomidory w płatkach.
Przygotowanie: mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je przyprawami i odstaw na 30-40 minut w chłodne miejsce. Patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką rozgrzej (możesz ją posmarować odrobiną oleju). Kotlety smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że istotny jest także dobór dodatków. Jeśli podasz takie kotlety z zasmażaną kapustą lub frytkami, wcale nie będą takie dietetyczne. Grillowane kotlety schabowe będą się świetnie komponowały z kalafiorowym puree oraz surówką. Smacznego!