Bułeczki
Składniki: 450 g mąki pszennej, 7 g drożdży suchych, 180 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 200 g cukru, 250 g włoskich orzechów zmielonych, szklanka borówek, 2 łyżki roztopionego masło do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i dodaj mleko, jajka i 100 g cukru - zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec dodaj roztopione masło. Dalej ugniataj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Teraz uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski - przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie możesz już przygotować 2 blachy - wyłóż je papierem do pieczenia. Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 25 centymetrów. Orzechy rozdrobnij i wymieszaj z borówkami oraz pozostałym cukrem. Powierzchnię ciasta posmaruj masłem, a następnie posyp mieszanką borówkowo-orzechową i zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 centymetrów - pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 centymetrów. Teraz poukładaj surowe bułeczki na blachach - zostaw między nimi spore odległości, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki z piekarnika i wystudź je na kratce.