Drożdżówki z malinami
Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki, 20 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki mleka, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 1/4 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli, 250 g malin, płatki migdałowe.
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuść pokruszone drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wszystko zamieszaj i odstaw pod przykryciem na 25 minut. Po tym czasie do przesianej przez sito mąki, dodaj zaczyn oraz pozostałe składniki (bez malin i płatków migdałowych) i zagnieć z nich gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po tym czasie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 centymetra i przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na środku każdego poukładaj maliny i delikatnie zawiń brzegi do środka. Tak przygotowane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie obsyp je płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut.