WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Smaczne i proste drożdżówki z owocami

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Na śniadanie lub podwieczorek

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże bułeczki z pysznymi, sezonowymi owocami. Do tego kubek aromatycznej kawy i już wiesz, że to będzie dobry dzień. Mamy dla was 5 sprawdzonych przepisów na znakomite drożdżówki, które posmakują każdemu. Zajrzyj na kolejne strony galerii, zrób którąś z naszych propozycji, a już nigdy nie kupisz słodkiej bułki w sklepie. Życzymy smacznych efektów.

Zobacz także: Sernik na zimno z owocami

/ 6Drożdżówki z truskawkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, 25 g suchych drożdży, jajko, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru do wypieków, 50 g masła, 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, 1/2 kg słodkich truskawek.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie wymieszaj ze sobą pozostałą część mąki i mleka, 1/3 szklanki cukru, cukier waniliowy, jajko oraz 2 żółtka, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już odpowiednio napowietrzone, gęste i sprężyste, dodaj do niego rozpuszczone masło i jeszcze raz zagnieć, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Kiedy ciasto rośnie, umyj i osusz truskawki oraz usuń szypułki. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół centymetra. Poukładaj na nim przekrojone na ćwiartki truskawki. Teraz dłuższe boki ciasta zawiń na dwa, w taki sposób, by pokrywały się i tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni. Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

/ 6Maślane bułeczki z malinami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki mleka, 25 g świeżych drożdży, 1/2 kostki masła, 1/4 szklanki cukru, 4 żółtka, łyżka kwaśniej śmietany, łyżka cukru z prawdziwą wanilią, szklanka podsmażonych jabłek.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Do miski wsyp pozostałą część mąki, cukru, żółtka, łyżkę śmietany i cukier z wanilią, wlej mleko, dodaj zaczyn, rozpuszczone masło i zacznij zagniatać ciasto. Teraz miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek grubości ok. 2 centymetry. Za pomocą szklanki zacznij wykrawać krążki. Na każdym z nich połóż podsmażone jabłka, starannie je zalep i uformuj okrągłe bułeczki. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i poukładaj w niej bułeczki jedną obok drugiej tak, by pomiędzy nimi było ok. 1,5 centymetra przestrzeni. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i poczekaj, aż ładnie się zarumienią – ok. 20-25 minut. Kiedy już wystygną, obsyp je cukrem pudrem.

/ 6Bułeczki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 450 g mąki pszennej, 7 g drożdży suchych, 180 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 200 g cukru, 250 g włoskich orzechów zmielonych, szklanka borówek, 2 łyżki roztopionego masło do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i dodaj mleko, jajka i 100 g cukru - zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec dodaj roztopione masło. Dalej ugniataj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Teraz uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski - przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie możesz już przygotować 2 blachy - wyłóż je papierem do pieczenia. Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 25 centymetrów. Orzechy rozdrobnij i wymieszaj z borówkami oraz pozostałym cukrem. Powierzchnię ciasta posmaruj masłem, a następnie posyp mieszanką borówkowo-orzechową i zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 centymetrów - pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 centymetrów. Teraz poukładaj surowe bułeczki na blachach - zostaw między nimi spore odległości, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki z piekarnika i wystudź je na kratce.

/ 6Drożdżówki z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki, 20 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki mleka, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 1/4 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli, 250 g malin, płatki migdałowe.
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuść pokruszone drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wszystko zamieszaj i odstaw pod przykryciem na 25 minut. Po tym czasie do przesianej przez sito mąki, dodaj zaczyn oraz pozostałe składniki (bez malin i płatków migdałowych) i zagnieć z nich gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po tym czasie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 centymetra i przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na środku każdego poukładaj maliny i delikatnie zawiń brzegi do środka. Tak przygotowane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie obsyp je płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut.

/ 6Rogaliki z morelami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 5 szklanek mąki pszennej, 300 g masła, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 40 g świeżych drożdży, 3 jajka, 3 czubate łyżki sera mascarpone, szczypta soli, kilka pokrojonych w kosteczkę moreli.
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier i ciepłe mleko - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po 10 minutach do miski dodaj przesianą przez sito resztę mąki (jedynie odłóż trochę do posypania stolnicy), trzy jajka, szczyptę soli, ser mascarpone oraz masło pokrojone w małą kostkę. Teraz energicznie wyrób ciasto - finalnie ma być puszyste i lekko klejące się. Kiedy ciasto jest już gotowe, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Przygotuj stolnicę - oprósz ją resztą mąki, a ciasto podziel na 6 części i każdą rozwałkuj w kształt prostokąta. Przy pomocy ostrego noża wytnij z ciasta trójkąty – tak jak na zdjęciu powyżej. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż po łyżeczce owoców - nie więcej, bo podczas zwijania mogą one wypłynąć. Teraz zwijaj rogaliki - nie rób tego zbyt mocno, bo nadzienie może wypłynąć z ciasteczek. Na koniec uformuj każdy rogalik w kształt księżyca. Uformowane już rogaliki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by pozostawić odstęp pomiędzy nimi). Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rogaliki piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra i dół). Kiedy rogaliki przyrumienią się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce, a po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. To już wszystko – możesz zajadać pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu