Smaczne i proste drożdżówki z owocami

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Na śniadanie lub podwieczorek

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże bułeczki z pysznymi, sezonowymi owocami. Do tego kubek aromatycznej kawy i już wiesz, że to będzie dobry dzień. Mamy dla was 5 sprawdzonych przepisów na znakomite drożdżówki, które posmakują każdemu. Zajrzyj na kolejne strony galerii, zrób którąś z naszych propozycji, a już nigdy nie kupisz słodkiej bułki w sklepie. Życzymy smacznych efektów.

Zobacz także: Sernik na zimno z owocami

/ 6Drożdżówki z truskawkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, 25 g suchych drożdży, jajko, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru do wypieków, 50 g masła, 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, 1/2 kg słodkich truskawek.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie wymieszaj ze sobą pozostałą część mąki i mleka, 1/3 szklanki cukru, cukier waniliowy, jajko oraz 2 żółtka, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już odpowiednio napowietrzone, gęste i sprężyste, dodaj do niego rozpuszczone masło i jeszcze raz zagnieć, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Kiedy ciasto rośnie, umyj i osusz truskawki oraz usuń szypułki. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół centymetra. Poukładaj na nim przekrojone na ćwiartki truskawki. Teraz dłuższe boki ciasta zawiń na dwa, w taki sposób, by pokrywały się i tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni. Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

/ 6Maślane bułeczki z malinami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki mleka, 25 g świeżych drożdży, 1/2 kostki masła, 1/4 szklanki cukru, 4 żółtka, łyżka kwaśniej śmietany, łyżka cukru z prawdziwą wanilią, szklanka podsmażonych jabłek.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Do miski wsyp pozostałą część mąki, cukru, żółtka, łyżkę śmietany i cukier z wanilią, wlej mleko, dodaj zaczyn, rozpuszczone masło i zacznij zagniatać ciasto. Teraz miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek grubości ok. 2 centymetry. Za pomocą szklanki zacznij wykrawać krążki. Na każdym z nich połóż podsmażone jabłka, starannie je zalep i uformuj okrągłe bułeczki. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i poukładaj w niej bułeczki jedną obok drugiej tak, by pomiędzy nimi było ok. 1,5 centymetra przestrzeni. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i poczekaj, aż ładnie się zarumienią – ok. 20-25 minut. Kiedy już wystygną, obsyp je cukrem pudrem.

/ 6Bułeczki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 450 g mąki pszennej, 7 g drożdży suchych, 180 ml mleka, 2 jajka, 60 g masła, 200 g cukru, 250 g włoskich orzechów zmielonych, szklanka borówek, 2 łyżki roztopionego masło do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i dodaj mleko, jajka i 100 g cukru - zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec dodaj roztopione masło. Dalej ugniataj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Teraz uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski - przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie możesz już przygotować 2 blachy - wyłóż je papierem do pieczenia. Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 25 centymetrów. Orzechy rozdrobnij i wymieszaj z borówkami oraz pozostałym cukrem. Powierzchnię ciasta posmaruj masłem, a następnie posyp mieszanką borówkowo-orzechową i zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 centymetrów - pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 centymetrów. Teraz poukładaj surowe bułeczki na blachach - zostaw między nimi spore odległości, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki z piekarnika i wystudź je na kratce.

/ 6Drożdżówki z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki, 20 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki mleka, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 1/4 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli, 250 g malin, płatki migdałowe.
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuść pokruszone drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wszystko zamieszaj i odstaw pod przykryciem na 25 minut. Po tym czasie do przesianej przez sito mąki, dodaj zaczyn oraz pozostałe składniki (bez malin i płatków migdałowych) i zagnieć z nich gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po tym czasie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 centymetra i przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na środku każdego poukładaj maliny i delikatnie zawiń brzegi do środka. Tak przygotowane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie obsyp je płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut.

/ 6Rogaliki z morelami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 5 szklanek mąki pszennej, 300 g masła, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 40 g świeżych drożdży, 3 jajka, 3 czubate łyżki sera mascarpone, szczypta soli, kilka pokrojonych w kosteczkę moreli.
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier i ciepłe mleko - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po 10 minutach do miski dodaj przesianą przez sito resztę mąki (jedynie odłóż trochę do posypania stolnicy), trzy jajka, szczyptę soli, ser mascarpone oraz masło pokrojone w małą kostkę. Teraz energicznie wyrób ciasto - finalnie ma być puszyste i lekko klejące się. Kiedy ciasto jest już gotowe, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Przygotuj stolnicę - oprósz ją resztą mąki, a ciasto podziel na 6 części i każdą rozwałkuj w kształt prostokąta. Przy pomocy ostrego noża wytnij z ciasta trójkąty – tak jak na zdjęciu powyżej. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż po łyżeczce owoców - nie więcej, bo podczas zwijania mogą one wypłynąć. Teraz zwijaj rogaliki - nie rób tego zbyt mocno, bo nadzienie może wypłynąć z ciasteczek. Na koniec uformuj każdy rogalik w kształt księżyca. Uformowane już rogaliki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by pozostawić odstęp pomiędzy nimi). Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rogaliki piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra i dół). Kiedy rogaliki przyrumienią się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce, a po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. To już wszystko – możesz zajadać pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce