Maślane bułeczki z malinami
Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki mleka, 25 g świeżych drożdży, 1/2 kostki masła, 1/4 szklanki cukru, 4 żółtka, łyżka kwaśniej śmietany, łyżka cukru z prawdziwą wanilią, szklanka podsmażonych jabłek.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Do miski wsyp pozostałą część mąki, cukru, żółtka, łyżkę śmietany i cukier z wanilią, wlej mleko, dodaj zaczyn, rozpuszczone masło i zacznij zagniatać ciasto. Teraz miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek grubości ok. 2 centymetry. Za pomocą szklanki zacznij wykrawać krążki. Na każdym z nich połóż podsmażone jabłka, starannie je zalep i uformuj okrągłe bułeczki. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i poukładaj w niej bułeczki jedną obok drugiej tak, by pomiędzy nimi było ok. 1,5 centymetra przestrzeni. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i poczekaj, aż ładnie się zarumienią – ok. 20-25 minut. Kiedy już wystygną, obsyp je cukrem pudrem.