Zapiekanka z żurawiną i jabłkiem
Soczyście czerwonym owocom żurawiny niestraszny jest nawet mróz, a późną jesienią i wczesną zimą osiągają najlepszy smak oraz wyjątkowe wartości odżywcze. Możemy je kupić w sklepach i na targowiskach. Jak wykorzystać żurawinę? 30 dag umytych owoców wrzucamy do rondelka z obranym, pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem, dolewamy 2-3 łyżki wody i gotujemy 5-10 minut, aż składniki się rozpadną. Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę z trzech jajek ubitych z 4-5 łyżkami cukru, wymieszanymi następnie z 75 g mąki i 200 ml mleka. Na wierzchu rozkładamy równomiernie owocowy mus i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., na 20-25 minut. Zapiekankę serwujemy, gdy trochę ostygnie.