Słodkie zapiekanki z jesiennymi owocami

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 7Na podwieczorek lub kolację

Obraz
© iStock.com

Mogą być ciekawym pomysłem na deser, ale również skutecznie rozgrzeją i zaspokoją głód. Ich podstawowy składnik, czyli owoce, zapewniają nie tylko smak, lecz także niebagatelne wartości odżywcze. Jakie zapiekanki warto przygotować o tej porze roku?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Zapiekanka z żurawiną i jabłkiem

Obraz
© iStock.com

Soczyście czerwonym owocom żurawiny niestraszny jest nawet mróz, a późną jesienią i wczesną zimą osiągają najlepszy smak oraz wyjątkowe wartości odżywcze. Możemy je kupić w sklepach i na targowiskach. Jak wykorzystać żurawinę? 30 dag umytych owoców wrzucamy do rondelka z obranym, pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem, dolewamy 2-3 łyżki wody i gotujemy 5-10 minut, aż składniki się rozpadną. Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę z trzech jajek ubitych z 4-5 łyżkami cukru, wymieszanymi następnie z 75 g mąki i 200 ml mleka. Na wierzchu rozkładamy równomiernie owocowy mus i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., na 20-25 minut. Zapiekankę serwujemy, gdy trochę ostygnie.

/ 7Zapiekanka z pomarańczami

Obraz
© iStock.com

Pomarańcze można kupić w sklepach przez cały rok, ale zdaniem wielu osób najlepiej smakują jesienią i zimą. W tym okresie warto je docenić także za dostarczanie organizmowi solidnej dawki witaminy C, skutecznie wzmacniającej odporność. By przygotować pyszną zapiekankę należy dwie pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki, usuwając białe błonki oraz pestki. Ucieramy żółtko z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym (możemy go zamienić na kilka ziaren prawdziwiej wanilii), następnie dodajemy powoli naturalny serek homogenizowany oraz sok i skórkę z cytryny. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Zalewamy ją cząstki pomarańczy ułożone w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-30 minut.

/ 7Zapiekany makaron ze śliwkami

Obraz
© iStock.com

Pyszna potrawa, którą możemy zaserwować zarówno na obiad, jak i deser. 35 dag dowolnego makaronu wrzucamy do dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem dwóch szklanek mleka. Gotujemy około 20 minut, często mieszając, a następnie odcedzamy i przepłukujemy gorącą wodą. Śliwki, najlepiej węgierki (25-30 dag), pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. 15 dag sera twarogowego miksujemy z 5 dag masła, 6-8 dag cukru pudru oraz słodką śmietaną (pół szklanki), a następnie mieszamy z makaronem, śliwkami i przepłukanymi rodzynkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w 180 st., przez 20-30 minut. Zapiekankę serwujemy na ciepło.

/ 7Zapiekanka z ryżu i jabłek

Obraz
© iStock.com

Pożywna potrawa, która powinna zadowolić kulinarne gusta zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do jej przygotowania potrzebujemy jabłek o słodko-kwaśnym smaku, świetnie nadaje się np. popularna odmiana jonagold. Sześć owoców obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z dwoma łyżkami cukru oraz dwoma łyżeczkami cynamonu. Gotujemy 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego. Połowę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego, na to wykładamy masę jabłkową i przykrywamy resztą ryżu. Zalewamy 400 ml słodkiej śmietany, zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.

/ 7Zapiekanka z gruszek, winogron i bananów

Obraz
© iStock.com

Zdaniem smakoszy jesienią gruszki smakują najlepiej. Zawierają też najwięcej cennych składników odżywczych, w tym kwasów organicznych i rzadkich minerałów, chociażby boru, niezbędnego do prawidłowego przyswajania przez organizm wapnia, fosforu czy magnezu. Jak przygotować z nich pyszną zapiekankę? 2-3 gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przekrojone na pół winogrona (najlepiej bezpestkowe) oraz pokrojone w plasterki banany. W sumie owoców powinno być ok. 40 dag. Układamy je na dnie wysmarowanej masłem formy, posypujemy cukrem i cynamonem, a na koniec zalewamy masą z dwóch żółtek ubitych ze 150 ml słodkiej śmietany i takiej samej ilości mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. (z termoobiegiem), zapiekamy około 10 minut, aż wierzch się zezłoci.

/ 7Zapiekanka z pigwy

Obraz
© iStock.com

Pigwa skrywa w sobie ogromną dawkę witaminy C (siedmiokrotnie większą niż cytryna!), witaminy B, pektyn, wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Przypominające małe jabłuszka owoce tego niewielkiego drzewka mają bardzo twardy miąższ oraz kwaśny, cierpki smak. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale świetnie nadają się do przetwarzania. Sprawdzą się na przykład w jesienniej zapiekance, a dokładniej tarcie. Na upieczonym wcześniej kruchym cieście układamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki pigwę i zalewamy ją masą przygotowaną z małego kubeczka jogurtu naturalnego, dwóch jajek, 100 g cukru, 3 łyżek mąki i łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. Podajemy na ciepło.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości