Na podwieczorek lub kolację
Mogą być ciekawym pomysłem na deser, ale również skutecznie rozgrzeją i zaspokoją głód. Ich podstawowy składnik, czyli owoce, zapewniają nie tylko smak, lecz także niebagatelne wartości odżywcze. Jakie zapiekanki warto przygotować o tej porze roku?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zapiekanka z żurawiną i jabłkiem
Soczyście czerwonym owocom żurawiny niestraszny jest nawet mróz, a późną jesienią i wczesną zimą osiągają najlepszy smak oraz wyjątkowe wartości odżywcze. Możemy je kupić w sklepach i na targowiskach. Jak wykorzystać żurawinę? 30 dag umytych owoców wrzucamy do rondelka z obranym, pokrojonym w ćwiartki i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem, dolewamy 2-3 łyżki wody i gotujemy 5-10 minut, aż składniki się rozpadną. Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę z trzech jajek ubitych z 4-5 łyżkami cukru, wymieszanymi następnie z 75 g mąki i 200 ml mleka. Na wierzchu rozkładamy równomiernie owocowy mus i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., na 20-25 minut. Zapiekankę serwujemy, gdy trochę ostygnie.
Zapiekanka z pomarańczami
Pomarańcze można kupić w sklepach przez cały rok, ale zdaniem wielu osób najlepiej smakują jesienią i zimą. W tym okresie warto je docenić także za dostarczanie organizmowi solidnej dawki witaminy C, skutecznie wzmacniającej odporność. By przygotować pyszną zapiekankę należy dwie pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki, usuwając białe błonki oraz pestki. Ucieramy żółtko z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym (możemy go zamienić na kilka ziaren prawdziwiej wanilii), następnie dodajemy powoli naturalny serek homogenizowany oraz sok i skórkę z cytryny. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Zalewamy ją cząstki pomarańczy ułożone w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-30 minut.
Zapiekany makaron ze śliwkami
Pyszna potrawa, którą możemy zaserwować zarówno na obiad, jak i deser. 35 dag dowolnego makaronu wrzucamy do dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem dwóch szklanek mleka. Gotujemy około 20 minut, często mieszając, a następnie odcedzamy i przepłukujemy gorącą wodą. Śliwki, najlepiej węgierki (25-30 dag), pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. 15 dag sera twarogowego miksujemy z 5 dag masła, 6-8 dag cukru pudru oraz słodką śmietaną (pół szklanki), a następnie mieszamy z makaronem, śliwkami i przepłukanymi rodzynkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w 180 st., przez 20-30 minut. Zapiekankę serwujemy na ciepło.
Zapiekanka z ryżu i jabłek
Pożywna potrawa, która powinna zadowolić kulinarne gusta zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do jej przygotowania potrzebujemy jabłek o słodko-kwaśnym smaku, świetnie nadaje się np. popularna odmiana jonagold. Sześć owoców obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z dwoma łyżkami cukru oraz dwoma łyżeczkami cynamonu. Gotujemy 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego. Połowę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego, na to wykładamy masę jabłkową i przykrywamy resztą ryżu. Zalewamy 400 ml słodkiej śmietany, zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Zapiekanka z gruszek, winogron i bananów
Zdaniem smakoszy jesienią gruszki smakują najlepiej. Zawierają też najwięcej cennych składników odżywczych, w tym kwasów organicznych i rzadkich minerałów, chociażby boru, niezbędnego do prawidłowego przyswajania przez organizm wapnia, fosforu czy magnezu. Jak przygotować z nich pyszną zapiekankę? 2-3 gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przekrojone na pół winogrona (najlepiej bezpestkowe) oraz pokrojone w plasterki banany. W sumie owoców powinno być ok. 40 dag. Układamy je na dnie wysmarowanej masłem formy, posypujemy cukrem i cynamonem, a na koniec zalewamy masą z dwóch żółtek ubitych ze 150 ml słodkiej śmietany i takiej samej ilości mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. (z termoobiegiem), zapiekamy około 10 minut, aż wierzch się zezłoci.
Zapiekanka z pigwy
Pigwa skrywa w sobie ogromną dawkę witaminy C (siedmiokrotnie większą niż cytryna!), witaminy B, pektyn, wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Przypominające małe jabłuszka owoce tego niewielkiego drzewka mają bardzo twardy miąższ oraz kwaśny, cierpki smak. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale świetnie nadają się do przetwarzania. Sprawdzą się na przykład w jesienniej zapiekance, a dokładniej tarcie. Na upieczonym wcześniej kruchym cieście układamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki pigwę i zalewamy ją masą przygotowaną z małego kubeczka jogurtu naturalnego, dwóch jajek, 100 g cukru, 3 łyżek mąki i łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. Podajemy na ciepło.