Zapiekanka z pomarańczami
Pomarańcze można kupić w sklepach przez cały rok, ale zdaniem wielu osób najlepiej smakują jesienią i zimą. W tym okresie warto je docenić także za dostarczanie organizmowi solidnej dawki witaminy C, skutecznie wzmacniającej odporność. By przygotować pyszną zapiekankę należy dwie pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki, usuwając białe błonki oraz pestki. Ucieramy żółtko z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym (możemy go zamienić na kilka ziaren prawdziwiej wanilii), następnie dodajemy powoli naturalny serek homogenizowany oraz sok i skórkę z cytryny. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Zalewamy ją cząstki pomarańczy ułożone w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-30 minut.