Śledź w curry i ziemniaczkami
Piotr Kucharski przygotował śledzia w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażonego z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym.Pokazał też, jak sprytnie i szybko wyfiletować tę rybę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Śledź w sosie curry z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka curry
- 200 ml śmietany 30 proc.
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 400 g śledzia z oleju
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wstawić do niego ziemniaki i piec, aż będą miękkie. W tym czasie podsmażyć pokrojone w krążki cebule. Następnie dodać posiekany czosnek, chilli i curry. Podsmażyć przez chwilę i dodać śmietanę. Gotować, aż śmietana zgęstnieje. Zdjąć z gazu i wystudzić. Śledzia pokroić na 2 cm kawałki i dodać do sosu i wymieszać. Ciepłe ziemniaki naciąć na cztery i otworzyć. Do środka nałożyć sos.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.