Węgorz - przysmak nie tylko z Mazur

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Prawdziwy rarytas znowu na topie

Obraz
© Shutterstock.com

Zapomniany węgorz wraca na polskie stoły. Smażony, grillowany, wędzony. Kiedyś był jedzony często i chętnie, dziś stał się rarytasem. W ramach cyklu Ryba na piątek, wyjaśniamy, jak rozpoznać dobrego węgorza, jak się z nim obchodzić i z czym podawać. O sekretach tego produktu opowiedziała nam Magdalena Wasilewska, szef kuchni z mazurskiej restauracji Dom Perkun w Pierkunowie (k. Giżycka), gdzie możesz spróbować najlepszego węgorza, jakiego kiedykolwiek jadłeś.

/ 6Węgorz – co to za ryba?

Obraz
© 123RF.COM

Z czystym sumieniem można powiedzieć, że to produkt wyjątkowy, nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale także wartości, których może dostarczyć. Ta żyjąca w środowisku słodko- i słonowodnym ryba jest jedną z najtłustszych, jakie możemy spotkać – jej smaczne, białe i delikatne mięso jest bogate w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy: A, C, E oraz z grupy B i co szczególnie ważne stanowi dobre źródło witaminy D, której w naszej strefie geograficznej tak bardzo nam brakuje. Znajdziemy w nim także wiele minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor i sód. Właśnie dlatego węgorz powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. - Jednak jest to ryba obecnie uważana za ekskluzywną z racji swojej ceny, ale kiedyś była powszechna i często jadana. Dziś węgorza je się raczej od święta – mówi Magdalena Wasilewska, szef kuchni mazurskiej restauracji.

/ 6Jak rozpoznać świeżego węgorza?

Obraz
© Shutterstock.com

- Połową sukcesu przygotowania dobrego węgorza jest jego świeżość. Można powiedzieć w sposób trochę humorystyczny – jeśli węgorz się rusza, to jest świeży. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają dostęp do gospodarstw rybackich, jak nasza restauracja. Tutaj ryby zawsze są świeże – w końcu jesteśmy na Mazurach. Wybierając węgorza np. w sklepie, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim zapach i wygląd ryby. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące, w żadnym wypadku mętne. Skrzela – krwistoczerwone, mięso jędrne, a skóra jednolita i bez jakichkolwiek ubytków – przekonuje ekspertka.

/ 6Kupujemy węgorza

Wiemy już, jak wygląda świeży węgorz, ale na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas dokonywania zakupu? - Dla mnie najlepszym wyborem pozostaje gospodarstwo rybackie i współpracujące z nimi sklepy, ale oczywiście są markety, gdzie można kupić świeże ryby. Jeśli jest to dobry sklep, powinien podać dokładne informacje o pochodzeniu ryby. Jeśli tak jest, to i tam możemy śmiało je kupować, oczywiście zwracając uwagę na ich wygląd i zapach – przekonuje szef kuchni i dodaje, że nie mniej ważną kwestią jest właściwa obróbka ryby. – Przy węgorzu ważne jest, aby dokładne usunąć krew z całej ryby, a najbardziej z kręgosłupa. Istotne jest także pozbycie się śluzu, najlepiej naturalnie - poprzez obsypanie go solą – radzi Magdalena Wasilewska. Dlatego zawsze kupując świeżego węgorza w sklepie, upewnij się, czy został on dokładnie oczyszczony z krwi, ponieważ działa ona toksycznie na ludzki organizm.

/ 6Jak obchodzić się z węgorzem?

Obraz
© Shutterstock.com

- Węgorza można przygotować na wiele sposobów – przekonuje szefowa kuchni i dodaje: - W naszej restauracji tę rybę podajemy na dwa sposoby: świeżego węgorza smażonego na patelni oraz węgorza zamarynowany w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Można go oczywiście wędzić, piec czy faszerować, ale i tak najlepiej smakuje w najprostszej postaci – smażony na patelni, do tego plasterki cytryny i pajda świeżego chleba.

/ 6Sposób na najlepszego węgorza

Obraz
© Shutterstock.com

- Mój ulubiony przepis na węgorza to usmażenie go na patelni – nie ma nic prostszego – przekonuje Magdalena Wasilewska. - Jedyne co potrzebujemy to: kawałek świeżego, dorodnego węgorza, odrobina mąki do obtoczenia, sól, olej do smażenia i dobra patelnia, a reszta w rękach kucharza – dodaje z uśmiechem szef kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości