Węgorz - przysmak nie tylko z Mazur

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Prawdziwy rarytas znowu na topie

Obraz
© Shutterstock.com

Zapomniany węgorz wraca na polskie stoły. Smażony, grillowany, wędzony. Kiedyś był jedzony często i chętnie, dziś stał się rarytasem. W ramach cyklu Ryba na piątek, wyjaśniamy, jak rozpoznać dobrego węgorza, jak się z nim obchodzić i z czym podawać. O sekretach tego produktu opowiedziała nam Magdalena Wasilewska, szef kuchni z mazurskiej restauracji Dom Perkun w Pierkunowie (k. Giżycka), gdzie możesz spróbować najlepszego węgorza, jakiego kiedykolwiek jadłeś.

/ 6Węgorz – co to za ryba?

Obraz
© 123RF.COM

Z czystym sumieniem można powiedzieć, że to produkt wyjątkowy, nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale także wartości, których może dostarczyć. Ta żyjąca w środowisku słodko- i słonowodnym ryba jest jedną z najtłustszych, jakie możemy spotkać – jej smaczne, białe i delikatne mięso jest bogate w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy: A, C, E oraz z grupy B i co szczególnie ważne stanowi dobre źródło witaminy D, której w naszej strefie geograficznej tak bardzo nam brakuje. Znajdziemy w nim także wiele minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor i sód. Właśnie dlatego węgorz powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. - Jednak jest to ryba obecnie uważana za ekskluzywną z racji swojej ceny, ale kiedyś była powszechna i często jadana. Dziś węgorza je się raczej od święta – mówi Magdalena Wasilewska, szef kuchni mazurskiej restauracji.

/ 6Jak rozpoznać świeżego węgorza?

Obraz
© Shutterstock.com

- Połową sukcesu przygotowania dobrego węgorza jest jego świeżość. Można powiedzieć w sposób trochę humorystyczny – jeśli węgorz się rusza, to jest świeży. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają dostęp do gospodarstw rybackich, jak nasza restauracja. Tutaj ryby zawsze są świeże – w końcu jesteśmy na Mazurach. Wybierając węgorza np. w sklepie, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim zapach i wygląd ryby. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące, w żadnym wypadku mętne. Skrzela – krwistoczerwone, mięso jędrne, a skóra jednolita i bez jakichkolwiek ubytków – przekonuje ekspertka.

/ 6Kupujemy węgorza

Wiemy już, jak wygląda świeży węgorz, ale na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas dokonywania zakupu? - Dla mnie najlepszym wyborem pozostaje gospodarstwo rybackie i współpracujące z nimi sklepy, ale oczywiście są markety, gdzie można kupić świeże ryby. Jeśli jest to dobry sklep, powinien podać dokładne informacje o pochodzeniu ryby. Jeśli tak jest, to i tam możemy śmiało je kupować, oczywiście zwracając uwagę na ich wygląd i zapach – przekonuje szef kuchni i dodaje, że nie mniej ważną kwestią jest właściwa obróbka ryby. – Przy węgorzu ważne jest, aby dokładne usunąć krew z całej ryby, a najbardziej z kręgosłupa. Istotne jest także pozbycie się śluzu, najlepiej naturalnie - poprzez obsypanie go solą – radzi Magdalena Wasilewska. Dlatego zawsze kupując świeżego węgorza w sklepie, upewnij się, czy został on dokładnie oczyszczony z krwi, ponieważ działa ona toksycznie na ludzki organizm.

/ 6Jak obchodzić się z węgorzem?

Obraz
© Shutterstock.com

- Węgorza można przygotować na wiele sposobów – przekonuje szefowa kuchni i dodaje: - W naszej restauracji tę rybę podajemy na dwa sposoby: świeżego węgorza smażonego na patelni oraz węgorza zamarynowany w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Można go oczywiście wędzić, piec czy faszerować, ale i tak najlepiej smakuje w najprostszej postaci – smażony na patelni, do tego plasterki cytryny i pajda świeżego chleba.

/ 6Sposób na najlepszego węgorza

Obraz
© Shutterstock.com

- Mój ulubiony przepis na węgorza to usmażenie go na patelni – nie ma nic prostszego – przekonuje Magdalena Wasilewska. - Jedyne co potrzebujemy to: kawałek świeżego, dorodnego węgorza, odrobina mąki do obtoczenia, sól, olej do smażenia i dobra patelnia, a reszta w rękach kucharza – dodaje z uśmiechem szef kuchni.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca