Węgorz - przysmak nie tylko z Mazur

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Prawdziwy rarytas znowu na topie

Obraz
© Shutterstock.com

Zapomniany węgorz wraca na polskie stoły. Smażony, grillowany, wędzony. Kiedyś był jedzony często i chętnie, dziś stał się rarytasem. W ramach cyklu Ryba na piątek, wyjaśniamy, jak rozpoznać dobrego węgorza, jak się z nim obchodzić i z czym podawać. O sekretach tego produktu opowiedziała nam Magdalena Wasilewska, szef kuchni z mazurskiej restauracji Dom Perkun w Pierkunowie (k. Giżycka), gdzie możesz spróbować najlepszego węgorza, jakiego kiedykolwiek jadłeś.

/ 6Węgorz – co to za ryba?

Obraz
© 123RF.COM

Z czystym sumieniem można powiedzieć, że to produkt wyjątkowy, nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale także wartości, których może dostarczyć. Ta żyjąca w środowisku słodko- i słonowodnym ryba jest jedną z najtłustszych, jakie możemy spotkać – jej smaczne, białe i delikatne mięso jest bogate w dobroczynne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysoko przyswajalne białko, witaminy: A, C, E oraz z grupy B i co szczególnie ważne stanowi dobre źródło witaminy D, której w naszej strefie geograficznej tak bardzo nam brakuje. Znajdziemy w nim także wiele minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor i sód. Właśnie dlatego węgorz powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. - Jednak jest to ryba obecnie uważana za ekskluzywną z racji swojej ceny, ale kiedyś była powszechna i często jadana. Dziś węgorza je się raczej od święta – mówi Magdalena Wasilewska, szef kuchni mazurskiej restauracji.

/ 6Jak rozpoznać świeżego węgorza?

Obraz
© Shutterstock.com

- Połową sukcesu przygotowania dobrego węgorza jest jego świeżość. Można powiedzieć w sposób trochę humorystyczny – jeśli węgorz się rusza, to jest świeży. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają dostęp do gospodarstw rybackich, jak nasza restauracja. Tutaj ryby zawsze są świeże – w końcu jesteśmy na Mazurach. Wybierając węgorza np. w sklepie, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim zapach i wygląd ryby. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące, w żadnym wypadku mętne. Skrzela – krwistoczerwone, mięso jędrne, a skóra jednolita i bez jakichkolwiek ubytków – przekonuje ekspertka.

/ 6Kupujemy węgorza

Wiemy już, jak wygląda świeży węgorz, ale na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas dokonywania zakupu? - Dla mnie najlepszym wyborem pozostaje gospodarstwo rybackie i współpracujące z nimi sklepy, ale oczywiście są markety, gdzie można kupić świeże ryby. Jeśli jest to dobry sklep, powinien podać dokładne informacje o pochodzeniu ryby. Jeśli tak jest, to i tam możemy śmiało je kupować, oczywiście zwracając uwagę na ich wygląd i zapach – przekonuje szef kuchni i dodaje, że nie mniej ważną kwestią jest właściwa obróbka ryby. – Przy węgorzu ważne jest, aby dokładne usunąć krew z całej ryby, a najbardziej z kręgosłupa. Istotne jest także pozbycie się śluzu, najlepiej naturalnie - poprzez obsypanie go solą – radzi Magdalena Wasilewska. Dlatego zawsze kupując świeżego węgorza w sklepie, upewnij się, czy został on dokładnie oczyszczony z krwi, ponieważ działa ona toksycznie na ludzki organizm.

/ 6Jak obchodzić się z węgorzem?

Obraz
© Shutterstock.com

- Węgorza można przygotować na wiele sposobów – przekonuje szefowa kuchni i dodaje: - W naszej restauracji tę rybę podajemy na dwa sposoby: świeżego węgorza smażonego na patelni oraz węgorza zamarynowany w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Można go oczywiście wędzić, piec czy faszerować, ale i tak najlepiej smakuje w najprostszej postaci – smażony na patelni, do tego plasterki cytryny i pajda świeżego chleba.

/ 6Sposób na najlepszego węgorza

Obraz
© Shutterstock.com

- Mój ulubiony przepis na węgorza to usmażenie go na patelni – nie ma nic prostszego – przekonuje Magdalena Wasilewska. - Jedyne co potrzebujemy to: kawałek świeżego, dorodnego węgorza, odrobina mąki do obtoczenia, sól, olej do smażenia i dobra patelnia, a reszta w rękach kucharza – dodaje z uśmiechem szef kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny