Bób z kurkami
Składniki: 300 g bobu, 300 g kurek, 100 g boczku wędzonego lub innej wędzonki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty, do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, tylko większe przekroić na pół. Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut (15 - jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować, a następnie podawać.