Sezon na kurki - proste i smaczne przepisy

Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to jedne z pierwszych grzybów - pojawiają się w polskich lasach już wczesnym latem. Wyróżnia je intensywny, pomarańczowo-żółty kolor i fakt, że naprawdę rzadko trafiają się okazy robaczywe. Grzyby te składają się głównie z wody i są niskokaloryczne (100 g zawiera zaledwie 32 kcal). Kurki zawierają śladowe ilości witaminy B1, C, PP i E, a także niewiele składników mineralnych, takich jak cynk, wapń, fluor, jod czy potas). Mimo to warto po nie sięgać zwłaszcza w sezonie, kiedy są świeże i bardzo aromatyczne. To doskonały sposób na pożywne śniadanie czy efektowną przystawkę. Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo obchodzić się z kurkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Jak wykorzystać kurki w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to jedne z pierwszych grzybów - pojawiają się w polskich lasach już wczesnym latem. Wyróżnia je intensywny, pomarańczowo-żółty kolor i fakt, że naprawdę rzadko trafiają się okazy robaczywe.

Grzyby te składają się głównie z wody i są niskokaloryczne (100 g zawiera zaledwie 32 kcal). Kurki zawierają śladowe ilości witaminy B1, C, PP i E, a także niewiele składników mineralnych, takich jak cynk, wapń, fluor, jod czy potas). Mimo to warto po nie sięgać zwłaszcza w sezonie, kiedy są świeże i bardzo aromatyczne. To doskonały sposób na pożywne śniadanie czy efektowną przystawkę. Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo obchodzić się z kurkami.

/ 10Jak prawidłowo przygotować kurki?

Obraz
© 123RF.COM

Kurki można dusić, smażyć, a także marynować. Można je również mrozić, ale wcześniej poleca się ich zblanszowanie, aby uniknąć gorzkiego smaku po rozmrożeniu. Nie poleca się ich do suszenia, a znawcy grzybów radzą, że jeśli decydujemy się na taką formę obróbki żywności przed suszeniem należy je moczyć w wodzie przez ok. pół godziny, aby zwiększyły swoją objętość.

Pieprznik jadalny najczęściej ląduje w jajecznicy lub dodawany jest do omletów. Można użyć go również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie zupy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponuje się z serami i bobem.

Niewprawieni grzybiarze mogą pomylić kurki z lisówką pomarańczową. Na szczęście dopiero zjedzenie większej ilości lisówki pomarańczowej może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto pamiętać, że budowa popularnej, żółto wybarwionej kurki jest masywna, a blaszki uformowane są w listewki.

/ 10Grzyby nie dla wszystkich

Obraz
© 123RF.COM

Tak jak inne grzyby kurki są ciężkostrawne. Winowajcą jest chityna, czyli rodzaj błonnika, dzięki któremu grzyb jest sztywny, a jednocześnie trudny do strawienia. Dlatego specjaliści ds. żywienia radzą, aby nie spożywać kurek przed snem, a po konsumpcji w trakcie dnia wypić szklankę mięty, która wspomoże procesy trawienne.

Kurek nie powinno podawać się również dzieciom oraz osobom starszym skarżącym się na dolegliwości związane z układem pokarmowym.

/ 10Zupa kurkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1/2 kg świeżych kurek, 4-5 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1 litr wywaru warzywnego, 1/3 szklanki śmietany 18%, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej, 1/2 szklanki świeżego soku z marchwi, do smaku: sól i pieprz mielony, posiekana natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.

/ 10Grzanki z kurkami i serem pleśniowym

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego, 150 g kurek, krążek sera pleśniowego camembert, masło.

Przygotowanie: kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na maśle z odrobiną soli, aż zrobią się miękkie. Gotowe ułożyć na pieczywie z pokrojonym w plasterki serem pleśniowym. Pieczywo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 5 minut w temperaturze 200 stopni. Opcjonalnie można dodać do grzanek pomidory suszonego, które wzbogacą smak tej przekąski.

/ 10Jajecznica z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g kurek, cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 100 g wędzonego boczku, 8 jajek, 3-4 łyżki śmietany, 2-4 ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie: na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 minut, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wedle uznania), dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż całość się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle.

/ 10Bób z kurkami

Obraz

Składniki: 300 g bobu, 300 g kurek, 100 g boczku wędzonego lub innej wędzonki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty, do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, tylko większe przekroić na pół. Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut (15 - jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować, a następnie podawać.

/ 10Pierogi z kurkami

Obraz

Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli. Składniki na farsz: 1 kg oczyszczonych i drobno pokrojonych kurek, 4 szalotki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: do mąki przesianej przez sito dodajemy jajko i zagniatamy. Dodajemy sól, stopniowo dolewamy wody, cały czas zagniatając. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się do palców. Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Przestudzony farsz nakładamy na nieco grubsze krążki ciasta (kurki są dość ciężkie) i klasycznie zlepiamy pierogi. Pierogi świetnie smakują po ugotowaniu i podsmażeniu.

Przepis i zdjęcie Julita Strzałkowska wrzacakuchnia.pl

/ 10Ziemniaczki z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *8 średnich ziemniaków, 350 g kurek, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej dymki, łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju, łyżka masła, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plasterki, Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować ok. 5 minut a następnie odcedzić. W tym czasie posiekać cebulę oraz czosnek, oczyść kurki. Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć cebulę, dodać ziemniaki, smażyć razem przez 2 minuty. Następnie dodać kurki i smażyć kolejne 8 minut, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną i zieleniną.

10 / 10Zapiekanki z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 ciabatty, ser gouda, 200 g kurek, 1 średnia cebula, masło.

Przygotowanie: kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć razem z cebulką na maśle. Pieczywo przekroić na pół, nałożyć kurki, dodać starty ser i piec ok. 15 minut do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę