Sezon na kurki - proste i smaczne przepisy
Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to jedne z pierwszych grzybów - pojawiają się w polskich lasach już wczesnym latem. Wyróżnia je intensywny, pomarańczowo-żółty kolor i fakt, że naprawdę rzadko trafiają się okazy robaczywe. Grzyby te składają się głównie z wody i są niskokaloryczne (100 g zawiera zaledwie 32 kcal). Kurki zawierają śladowe ilości witaminy B1, C, PP i E, a także niewiele składników mineralnych, takich jak cynk, wapń, fluor, jod czy potas). Mimo to warto po nie sięgać zwłaszcza w sezonie, kiedy są świeże i bardzo aromatyczne. To doskonały sposób na pożywne śniadanie czy efektowną przystawkę. Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo obchodzić się z kurkami.
Jak wykorzystać kurki w kuchni?
Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to jedne z pierwszych grzybów - pojawiają się w polskich lasach już wczesnym latem. Wyróżnia je intensywny, pomarańczowo-żółty kolor i fakt, że naprawdę rzadko trafiają się okazy robaczywe.
Grzyby te składają się głównie z wody i są niskokaloryczne (100 g zawiera zaledwie 32 kcal). Kurki zawierają śladowe ilości witaminy B1, C, PP i E, a także niewiele składników mineralnych, takich jak cynk, wapń, fluor, jod czy potas). Mimo to warto po nie sięgać zwłaszcza w sezonie, kiedy są świeże i bardzo aromatyczne. To doskonały sposób na pożywne śniadanie czy efektowną przystawkę. Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo obchodzić się z kurkami.
Jak prawidłowo przygotować kurki?
Kurki można dusić, smażyć, a także marynować. Można je również mrozić, ale wcześniej poleca się ich zblanszowanie, aby uniknąć gorzkiego smaku po rozmrożeniu. Nie poleca się ich do suszenia, a znawcy grzybów radzą, że jeśli decydujemy się na taką formę obróbki żywności przed suszeniem należy je moczyć w wodzie przez ok. pół godziny, aby zwiększyły swoją objętość.
Pieprznik jadalny najczęściej ląduje w jajecznicy lub dodawany jest do omletów. Można użyć go również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie zupy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponuje się z serami i bobem.
Niewprawieni grzybiarze mogą pomylić kurki z lisówką pomarańczową. Na szczęście dopiero zjedzenie większej ilości lisówki pomarańczowej może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto pamiętać, że budowa popularnej, żółto wybarwionej kurki jest masywna, a blaszki uformowane są w listewki.
Grzyby nie dla wszystkich
Tak jak inne grzyby kurki są ciężkostrawne. Winowajcą jest chityna, czyli rodzaj błonnika, dzięki któremu grzyb jest sztywny, a jednocześnie trudny do strawienia. Dlatego specjaliści ds. żywienia radzą, aby nie spożywać kurek przed snem, a po konsumpcji w trakcie dnia wypić szklankę mięty, która wspomoże procesy trawienne.
Kurek nie powinno podawać się również dzieciom oraz osobom starszym skarżącym się na dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Zupa kurkowa
Składniki: 1/2 kg świeżych kurek, 4-5 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1 litr wywaru warzywnego, 1/3 szklanki śmietany 18%, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej, 1/2 szklanki świeżego soku z marchwi, do smaku: sól i pieprz mielony, posiekana natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.
Grzanki z kurkami i serem pleśniowym
Składniki: kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego, 150 g kurek, krążek sera pleśniowego camembert, masło.
Przygotowanie: kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na maśle z odrobiną soli, aż zrobią się miękkie. Gotowe ułożyć na pieczywie z pokrojonym w plasterki serem pleśniowym. Pieczywo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 5 minut w temperaturze 200 stopni. Opcjonalnie można dodać do grzanek pomidory suszonego, które wzbogacą smak tej przekąski.
Jajecznica z kurkami
Składniki: 300 g kurek, cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 100 g wędzonego boczku, 8 jajek, 3-4 łyżki śmietany, 2-4 ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 minut, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wedle uznania), dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż całość się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle.
Bób z kurkami
Składniki: 300 g bobu, 300 g kurek, 100 g boczku wędzonego lub innej wędzonki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty, do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, tylko większe przekroić na pół. Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut (15 - jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować, a następnie podawać.
Pierogi z kurkami
Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli. Składniki na farsz: 1 kg oczyszczonych i drobno pokrojonych kurek, 4 szalotki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: do mąki przesianej przez sito dodajemy jajko i zagniatamy. Dodajemy sól, stopniowo dolewamy wody, cały czas zagniatając. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się do palców. Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Przestudzony farsz nakładamy na nieco grubsze krążki ciasta (kurki są dość ciężkie) i klasycznie zlepiamy pierogi. Pierogi świetnie smakują po ugotowaniu i podsmażeniu.
Przepis i zdjęcie Julita Strzałkowska wrzacakuchnia.pl
Ziemniaczki z kurkami
*Składniki: *8 średnich ziemniaków, 350 g kurek, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej dymki, łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju, łyżka masła, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plasterki, Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować ok. 5 minut a następnie odcedzić. W tym czasie posiekać cebulę oraz czosnek, oczyść kurki. Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć cebulę, dodać ziemniaki, smażyć razem przez 2 minuty. Następnie dodać kurki i smażyć kolejne 8 minut, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną i zieleniną.
Zapiekanki z kurkami
Składniki: 2 ciabatty, ser gouda, 200 g kurek, 1 średnia cebula, masło.
Przygotowanie: kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć razem z cebulką na maśle. Pieczywo przekroić na pół, nałożyć kurki, dodać starty ser i piec ok. 15 minut do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.