Bób - przysmak dla zdrowia

Zielone nasiona bobu, podobnie jak młody groszek, to prawdziwy symbol wiosny. Choć cały rok dostępny jest w sprzedaży mrożony, miłośnicy tej rośliny z niecierpliwością czekają na świeże, młodziutkie ziarna. Nic dziwnego. Wtedy właśnie smakują najlepiej. Czy to w postaci pasty czy jako dodatek do mięs lub sałatek czy zwyczajnie ugotowany z odrobiną masła, soli, czosnku i koperku - jak kto woli. Choć smak to wielki atut bobu, nie należy zapominać, że to również niezwykle zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennej diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Co warto o nim wiedzieć?

Obraz
© Fotolia

Zielone nasiona bobu, podobnie jak młody groszek, to prawdziwy symbol wczesnego lata. Choć cały rok dostępny jest w sprzedaży mrożony, miłośnicy tej rośliny z niecierpliwością czekają na świeże, młodziutkie ziarna. Nic dziwnego. Wtedy właśnie smakują najlepiej. Czy to w postaci pasty czy jako dodatek do mięs lub sałatek czy zwyczajnie ugotowany z odrobiną masła, soli, czosnku i koperku - jak kto woli. Choć smak to wielki atut bobu, nie należy zapominać, że to również niezwykle zdrowe warzywo, które warto włączyć do codziennej diety.

/ 8Rodzaje bobu

/ 8Białko i węglowodany

Obraz
© 123RF.COM

- Nasiona bobu to skoncentrowane źródło składników odżywczych - przyznaje Agata Lewandowska z poradni Dietosfera.
- Przede wszystkim znajdziemy w nim sporo białka, czyli podstawowego budulca organizmu - aż 7 g na 100 g nasion. To dużo jak na warzywo. Bób to także węglowodany złożone, które powoli się uwalniają i na długo utrzymują stabilny poziom cukru we krwi. W zielonych nasionkach znajdziemy też niewielką ilość tłuszczu i sporo cennego błonnika.

- W bobie jest dużo błonnika poprawiającego działanie jelit i ułatwiającego wypróżnianie. Zmniejsza on też przyswajanie cukrów prostych z pożywienia oraz pomaga redukować poziom cholesterolu we krwi - tłumaczy dietetyczka.

/ 8Nasiona zdrowia i młodości

Obraz

Niewielkie zielone ziarenka zawierają całą gamę niezwykle cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Obecne w bobie potas i magnez są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Inne ważne składniki to żelazo i cynk. Żelazo jest nieodzowne do budowy czerwonych krwinek, a cynk odpowiada m.in. za regenerację skóry i włosów.

W bobie znajdziemy też sporo ważnych dla naszego organizmu witamin. Przede wszystkim - witaminę C, PP, witaminy z grupy B i foliany.
- Witamina C ma bardzo wiele funkcji. Przede wszystkim wzmacnia odporność i wspomaga odnowę skóry. Dla optymalnego działania całego organizmu, w tym układu nerwowego potrzebna jest odpowiednia dawka witamin z grupy B. Witamina PP jest bardzo ważna dla procesów regeneracji i odnowy przebiegających w naszym ciele. A z obecności w bobie folianów powinny korzystać przede wszystkim kobiety w ciąży i planujące dziecko, gdyż są to związki niezbędnie dla prawidłowego rozwoju płodu - tłumaczy Agata Lewandowska.

Kolejną ogromną zaletą jest bobu są przeciwutleniacze. Bób zawiera polifenole, które pomagają zapobiegać wielu chorobom oraz przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu.

/ 8Jak gotować bób?

/ 8Ze skórą czy bez

Obraz
© 123RF.COM

Istnieją różne poglądy na temat tego, jak powinno się jeść bób - ze skórką, czy obrany? Przede wszystkim zależy to od naszych preferencji, ale także samego bobu.
- Wiele osób je gotowany bób ze skórką. Zazwyczaj dotyczy to jednak bardzo młodych nasion, których skórka jest delikatna i krucha. Taki bób można zjeść w formie przekąski, albo np. dodać do sałatki. Starsze nasiona lepiej obrać po ugotowaniu - mówi specjalistka ds. żywienia człowieka.

Niektórzy stosują też metodę parzenia surowego bobu, by zdjąć z niego skórkę jeszcze przed gotowaniem.

/ 8Świeży, mrożony czy konserwowy?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziarna są zdecydowanie najsmaczniejsze świeże. Niestety bób jest warzywem sezonowym, więc w tej postaci możemy się nim cieszyć bardzo krótko. Od jesieni do wiosny jesteśmy więc skazani na mrożonki lub bób konserwowy. Na szczęście także w tych postaciach ma wiele do zaoferowania.
- Mrożony bób zachowuje większość wartości odżywczych, nie powinniśmy go więc unikać. Gotuje się go podobnie jak świeży - dodaje dietetyczka. - Bób konserwowy jest opcją "na szybko". Nie trzeba go gotować. Jednak powinny na niego uważać osoby, które muszą kontrolować ilość sodu w diecie, ponieważ zalewa jest zwykle mocno dosalana.

/ 8Dobry dla ciała, trudny dla żołądka

Obraz
© 123RF.COM

Bób, jak wszystkie rośliny strączkowe, ma właściwości wzdymające.
- Za taki stan odpowiadają obecne w tych roślinach oligosacharydy. Po spożyciu bobu często pojawiają się więc wzdęcia, gazy i niepożądane w towarzystwie odgłosy dochodzące z przewodu pokarmowego - ostrzega Agata Lewandowska. - Jednak u osób, które często spożywają rośliny strączkowe, układ pokarmowy zazwyczaj się adaptuje i dolegliwości się zmniejszają.

Żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów żołądkowych nie należy jeść porcji większych niż ok. jedna szklanka nasion. Pomaga też wcześniejsze moczenie bobu w gorącej wodzie (przez około godzinę). Do gotowania należy użyć świeżej wody i dopiero pod koniec gotowania dodać soli. Warto też sięgnąć po koper. Nie tylko ograniczy wzdęcia, ale też doskonale podkreśli delikatny smak tego warzywa.

- Choć bób jest zdrowy i bardzo polecany, osoby, które mają szczególnie delikatny przewód pokarmowy lub cierpią na niektóre jego schorzenia, powinny z bobu zrezygnować. To samo dotyczy niektórych kobiet w zaawansowanej ciąży, (tych, które cierpią z powodu częstych wzdęć) oraz matek karmiących piersią, bo po takim posiłku, ból brzuszka u niemowlaka jest bardzo prawdopodobny. Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań do jedzenia bobu, warto sięgać po niego jak najczęściej. Tym bardziej, że 100 gramów ziaren to tylko 66 kcal, przy czym są one niezwykle sycące. Do zdrowotnych właściwości bobu można więc spokojnie dodać także fakt, że sprzyja on zachowaniu szczupłej sylwetki - podkreśla ekspertka.

AD/x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie