Jajecznica z kurkami
Składniki: 300 g kurek, cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 100 g wędzonego boczku, 8 jajek, 3-4 łyżki śmietany, 2-4 ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 minut, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wedle uznania), dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż całość się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle.