Sałatka z bobu i boczku
Ugotowany bób jest świetnym składnikiem pysznej sałatki. Składniki: dwie szklanki wyłuskanego i ugotowanego bobu, garść rukoli, kilka plasterków wędzonego boczku, kilka suszonych pomidorów, ząbek czosnku, pęczek szczypiorku, oliwa z oliwek, łyżka octu balsamicznego, suszony tymianek, sól i pieprz. Boczek smażymy na chrupko na patelni bez tłuszczu, odsączamy go szybko na papierze kuchennym i kroimy w poprzeczne paski. Z oliwy, octu i przypraw (w tym posiekany ząbek czosnku) przygotowujemy winegret: najlepiej umieścić wszystkie składniki w słoiku, zamknąć go i wstrząsając wymieszać. Do miski wkładamy bób, sałatę, paski boczku, posiekany szczypiorek, pokrojone pomidory i zalewamy sosem. Mieszamy i podajemy.