WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Sezon na bób. Jak wykorzystać bób w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© iStock.com

Bób jest najlepszy, gdy jest młody. Te zielone, słodkawe i pyszne nasiona właśnie pojawiają się na straganach. Jako warzywo strączkowe, bób jest bardzo zdrowy i może zastąpić mięso w codziennej diecie. Warto się nimi nacieszyć, przygotowując fantastyczne letnie dania, w których bób wystąpi w roki głównej. Nie tylko jako gotowana i serwowane z czosnkiem przekąska.

Z zielonych nasion można przygotować wiele bardzo ciekawych i smacznych dań. Najważniejsze jest ich odpowiednie ugotowanie. Młody bób nie wymaga długiego gotowania. Na parze wystarczy mu kilkanaście minut, by nasiona tylko odrobinę zmiękły, a nie straciły chrupkości. W przeciwieństwie do starszych nasion, młodziutkich nie musimy nawet obierać. Z tak przygotowanego bobu możemy zrobić wiele fantastycznych dań. Oto nasze propozycje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Hummus z bobu

Obraz
© 123RF

Tradycyjnie hummus przygotowuje się z ciecierzycy, ale inne warzywa strączkowe również znakomicie się nadają. Do naszego dania potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanego bobu, kilka łyżek pasty z sezamu (tahini), ząbek czosnku, pół pęczka zielonej pietruszki, sok z połowy dużej cytryny, pół łyżeczki kminu rzymskiego, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Do malaksera wrzucamy bób, czosnek i tahini. Miksujemy, w miarę potrzeby dolewając trochę wody. Dodajemy posiekaną natkę, przyprawy i dolewamy sok z cytryny i oliwę. Pasta powinna być bardzo kremowa. Podajemy na kanapkach lub jako dip do warzyw.

/ 6Sałatka z bobu i boczku

Obraz
© 123RF

Ugotowany bób jest świetnym składnikiem pysznej sałatki. Składniki: dwie szklanki wyłuskanego i ugotowanego bobu, garść rukoli, kilka plasterków wędzonego boczku, kilka suszonych pomidorów, ząbek czosnku, pęczek szczypiorku, oliwa z oliwek, łyżka octu balsamicznego, suszony tymianek, sól i pieprz. Boczek smażymy na chrupko na patelni bez tłuszczu, odsączamy go szybko na papierze kuchennym i kroimy w poprzeczne paski. Z oliwy, octu i przypraw (w tym posiekany ząbek czosnku) przygotowujemy winegret: najlepiej umieścić wszystkie składniki w słoiku, zamknąć go i wstrząsając wymieszać. Do miski wkładamy bób, sałatę, paski boczku, posiekany szczypiorek, pokrojone pomidory i zalewamy sosem. Mieszamy i podajemy.

/ 6Risotto z bobem

Obraz
© 123RF

To pyszne, lekkie, letnie danie możemy przygotować i na obiad, i na kolację. Potrzebne nam będą: szklanka ryżu arborio, cebula, dwie łodygi selera naciowego, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, dwie szklanki bobu, pęczek koperku, wywar warzywny, kawałek parmezanu, pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy ryż i smażymy dwie minuty. Wkładamy bób, mieszamy, zalewamy wywarem i gotujemy aż ryż wchłonie płyn. Doprawiamy pieprzem i posiekanym koperkiem. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

/ 6Kotleciki z bobu

Obraz
© 123RF

Jak każde warzywo strączkowe bób nadaje się do przygotowania wegetariańskich kotletów, które pod względem wartości odżywczych bez problemu zastąpią mięso. Na kotleciki potrzebujemy: pół kilograma ugotowanego i wyłuskanego bobu, jajko, trochę bułki tartej, pęczek natki kolendry, ostra papryka, pieprz i sól. Bób miksujemy, dodajemy do niego jajko, posiekaną kolendrę i tyle bułki tartej, by uzyskać dość zwartą masę. Nie może ona być jednak zbyt twarda, jeśli tak jest dolewamy trochę oliwy. Masę schładzamy, potem formujemy z niej małe kotleciki i smażymy je na oleju.

/ 6Bób z makaronem

Obraz
© 123RF

Sos z bobu do makaronu to nie jest jakaś ekstrawagancja. W niektórych regionach Włoch to bardzo popularne danie. Makaron (najlepsze będą wstążki lub spaghetti) wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Na sos potrzebne nam będą: wyłuskany, surowy bób, czosnek, natka pietruszki, kilka pomidorów koktajlowych, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy bób i posiekany czosnek, lekko podsmażamy, dolewamy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu, doprawiamy i gotujemy pięć minut. Dodajemy posiekaną natkę i pokrojone na połówki pomidorki. Do sosu wrzucamy odsączony makaron i mieszamy. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki