Sezon na bób. Jak wykorzystać bób w kuchni?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© iStock.com

Bób jest najlepszy, gdy jest młody. Te zielone, słodkawe i pyszne nasiona właśnie pojawiają się na straganach. Jako warzywo strączkowe, bób jest bardzo zdrowy i może zastąpić mięso w codziennej diecie. Warto się nimi nacieszyć, przygotowując fantastyczne letnie dania, w których bób wystąpi w roki głównej. Nie tylko jako gotowana i serwowane z czosnkiem przekąska.

Z zielonych nasion można przygotować wiele bardzo ciekawych i smacznych dań. Najważniejsze jest ich odpowiednie ugotowanie. Młody bób nie wymaga długiego gotowania. Na parze wystarczy mu kilkanaście minut, by nasiona tylko odrobinę zmiękły, a nie straciły chrupkości. W przeciwieństwie do starszych nasion, młodziutkich nie musimy nawet obierać. Z tak przygotowanego bobu możemy zrobić wiele fantastycznych dań. Oto nasze propozycje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Hummus z bobu

Obraz
© 123RF

Tradycyjnie hummus przygotowuje się z ciecierzycy, ale inne warzywa strączkowe również znakomicie się nadają. Do naszego dania potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanego bobu, kilka łyżek pasty z sezamu (tahini), ząbek czosnku, pół pęczka zielonej pietruszki, sok z połowy dużej cytryny, pół łyżeczki kminu rzymskiego, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Do malaksera wrzucamy bób, czosnek i tahini. Miksujemy, w miarę potrzeby dolewając trochę wody. Dodajemy posiekaną natkę, przyprawy i dolewamy sok z cytryny i oliwę. Pasta powinna być bardzo kremowa. Podajemy na kanapkach lub jako dip do warzyw.

/ 6Sałatka z bobu i boczku

Obraz
© 123RF

Ugotowany bób jest świetnym składnikiem pysznej sałatki. Składniki: dwie szklanki wyłuskanego i ugotowanego bobu, garść rukoli, kilka plasterków wędzonego boczku, kilka suszonych pomidorów, ząbek czosnku, pęczek szczypiorku, oliwa z oliwek, łyżka octu balsamicznego, suszony tymianek, sól i pieprz. Boczek smażymy na chrupko na patelni bez tłuszczu, odsączamy go szybko na papierze kuchennym i kroimy w poprzeczne paski. Z oliwy, octu i przypraw (w tym posiekany ząbek czosnku) przygotowujemy winegret: najlepiej umieścić wszystkie składniki w słoiku, zamknąć go i wstrząsając wymieszać. Do miski wkładamy bób, sałatę, paski boczku, posiekany szczypiorek, pokrojone pomidory i zalewamy sosem. Mieszamy i podajemy.

/ 6Risotto z bobem

Obraz
© 123RF

To pyszne, lekkie, letnie danie możemy przygotować i na obiad, i na kolację. Potrzebne nam będą: szklanka ryżu arborio, cebula, dwie łodygi selera naciowego, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, dwie szklanki bobu, pęczek koperku, wywar warzywny, kawałek parmezanu, pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy ryż i smażymy dwie minuty. Wkładamy bób, mieszamy, zalewamy wywarem i gotujemy aż ryż wchłonie płyn. Doprawiamy pieprzem i posiekanym koperkiem. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

/ 6Kotleciki z bobu

Obraz
© 123RF

Jak każde warzywo strączkowe bób nadaje się do przygotowania wegetariańskich kotletów, które pod względem wartości odżywczych bez problemu zastąpią mięso. Na kotleciki potrzebujemy: pół kilograma ugotowanego i wyłuskanego bobu, jajko, trochę bułki tartej, pęczek natki kolendry, ostra papryka, pieprz i sól. Bób miksujemy, dodajemy do niego jajko, posiekaną kolendrę i tyle bułki tartej, by uzyskać dość zwartą masę. Nie może ona być jednak zbyt twarda, jeśli tak jest dolewamy trochę oliwy. Masę schładzamy, potem formujemy z niej małe kotleciki i smażymy je na oleju.

/ 6Bób z makaronem

Obraz
© 123RF

Sos z bobu do makaronu to nie jest jakaś ekstrawagancja. W niektórych regionach Włoch to bardzo popularne danie. Makaron (najlepsze będą wstążki lub spaghetti) wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Na sos potrzebne nam będą: wyłuskany, surowy bób, czosnek, natka pietruszki, kilka pomidorów koktajlowych, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy bób i posiekany czosnek, lekko podsmażamy, dolewamy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu, doprawiamy i gotujemy pięć minut. Dodajemy posiekaną natkę i pokrojone na połówki pomidorki. Do sosu wrzucamy odsączony makaron i mieszamy. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał