Sernik z ciasteczkami
Składniki
Spód: 180 g ciasteczek czekoladowych (np. Oreo), 40 g roztopionego masła.
Masa serowa: 1 szklanka jogurtu greckiego, 250 g mascarpone, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka kremówki, 10 g żelatyny, 150 g ciastek Oreo.
Przygotowanie: ciasteczka zmiksuj i wymieszaj ze stopionym masłem. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy wyłóż masę ciasteczkową i wyrównaj. Wstaw na 30 minut do lodówki. Zmiksuj jogurt, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej np. w mikrofalówce. Do ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i znowu wymieszaj, tak by nie było grudek. Żelatynę zmiksuj z pozostałą częścią sera. Kremówkę ubij. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Ciasteczka połam i wsyp do masy serowej. Wymieszaj. Na spód ciasteczkowy wyłóż krem. Wyrównaj. Wstaw na noc do lodówki.