ciasteczka czekoladowe
- Około 40 szt.
- 200 g Kasi
- 300 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g orzechów laskowych
- 4-5 łyżek drobnego ciemnego kakao
- 200 g dżemu pomarańczowego
Orzechy laskowe zarumień na suchej patelni, a następnie ściereczką zetrzyj z nich skórkę. Zmiel. Z mąki, cukru pudru, żółtek, Kasi, orzechów i kakao szybko zagnieć gładko ciasto, zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 min do lodówki. Ciasto cienko (3-4 mm) rozwałkuj i niedużym kieliszkiem wycinaj krążki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st C i piecz 15-20 min uważając, by nie przypalić. Po wystygnięciu przełóż krążki dżemem pomarańczowym.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze