Słodkie inspiracje
Sernik króluje podczas wszelkich rodzinnych uroczystości, świąt, bankietów. Puszysty, lekki, polany czekoladą, z rodzynkami lub brzoskwiniami. Jednak upieczenie dobrego sernika wymaga nieco wprawy, no i czasu. Co innego sernik na zimno, równie pyszny, delikatny, kremowy, ale jego przygotowanie jest dużo mniej skomplikowane, no i przeważnie nie wymaga pieczenia. Jednym słowem – ciasto doskonałe. Stwarza szerokie pole do eksperymentów.
Polecamy wideo: Zdrowe słodycze
Jagodowe pyszności
Masa jagodowa: 300 g jagód, 180 g cukru pudru, 1 l jogurtu greckiego, 50 g żelatyny.
Spód: 340 g herbatników pełnoziarnistych, 150 g masła, skórka otarta z połowy cytryny.
Przygotowanie: zacznij od przygotowania spodu. Ciastka zblenduj, a masło rozpuść. Wymieszaj ciasteczka z masłem na jednolitą masę, dodaj skórkę z cytryny. Masą wylep dno tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do lodówki. Połowę jagód zmiksuj razem z cukrem pudrem na gładki mus. Podgrzej delikatnie. Żelatynę zalej kilkoma łyżeczkami wody, by napęczniała, a następnie wymieszaj z ciepłym musem. Odstaw do ostygnięcia. Jogurty zmiksuj z chłodnym musem jagodowym. Dodaj resztę jagód i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód z ciasteczek i wstaw do lodówki, by stężała.
Sernik z ciasteczkami
Spód: 180 g ciasteczek czekoladowych (np. Oreo), 40 g roztopionego masła.
Masa serowa: 1 szklanka jogurtu greckiego, 250 g mascarpone, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 szklanka kremówki, 10 g żelatyny, 150 g ciastek Oreo.
Przygotowanie: ciasteczka zmiksuj i wymieszaj ze stopionym masłem. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy wyłóż masę ciasteczkową i wyrównaj. Wstaw na 30 minut do lodówki. Zmiksuj jogurt, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej np. w mikrofalówce. Do ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i znowu wymieszaj, tak by nie było grudek. Żelatynę zmiksuj z pozostałą częścią sera. Kremówkę ubij. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Ciasteczka połam i wsyp do masy serowej. Wymieszaj. Na spód ciasteczkowy wyłóż krem. Wyrównaj. Wstaw na noc do lodówki.
Sernik czekoladowy
Składniki: 500 g serka śmietankowego typu Filadelfia, 0,5 szklanki drobnego cukru, 2 mleczne czekolady, 100 g herbatników, 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie: tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie poukładaj herbatniki. Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej wody i odstaw, by napęczniała. Serki zmiksuj razem z cukrem na puszysty krem. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą serową. Dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Masę serową wyłóż na herbatniki i wyrównaj. Wstaw do lodówki, by ciasto stężało. Przed podaniem posyp wierzch wiórkami czekolady lub polej polewą. Udekoruj świeżymi owocami.
Sernik z galaretką wiśniową
Składniki: 225 g ciastek owsianych, 100 g masła, 1 kg mielonego twarogu, 8 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 250 ml kremówki, 100 ml mleka, 4 łyżki żelatyny, 1 galaretka wiśniowa, 200 g wiśni bez pestek, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: ciastka zmiksuj, dodaj roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy. Wyrównaj i wstaw do lodówki. Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kremówkę ubij i dodawaj po łyżce do sera. Żelatynę namocz i rozpuścić w ciepłym mleku. Wymieszaj z masą serową. Masę wylej na spód z herbatników i wstaw do lodówki. Do wiśni dodaj cukier i gotouj chwilę, aż owoce puszczą sok. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale użyj 3/4 podanej ilości wody. Do galaretki dodaj wiśnie i pozostaw do stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na sernik. Sernik wstaw do lodówki.