Sałatka z makaronem i pieczonym brokułem
Składniki:
- kalafior,
- puszka kukurydzy,
- 300 g makaronu penne,
- 20 g boczku,
- rukola,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka pikantnego ketchupu,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- parmezan.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki, posól, popieprz i skrop oliwą. Kukurydzę odsącz z zalewy. Oba warzywa piecz w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie makaron powinien być już ugotowany – odcedź go, dodaj go do naczynia żaroodpornego. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do już wyłączonego, ale nadal ciepłego piekarnika. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż. W kubeczku wymieszaj majonez, ketchup i dodaj pół łyżeczki ostrej papryki. Sos połącz z warzywami i usmażonym boczkiem. Dodaj umytą rukolę, starty parmezan i gotowe. Smacznego!