Sałatka z komosą ryżową i warzywami
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej,
- czerwona papryka,
- pomidorki koktajlowe,
- pół brokuła,
- czerwona cebula,
- garść młodego szpinaku,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Komosę ryżową wsyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj przez 20 minut na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie prawie miękka. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę, po chwili dodaj paprykę i pomidorki. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj komosę, ugotowanego brokuła, sól oraz pieprz i podsmaż wszystko przez chwilę. Sałatkę wyłóż na talerze, dodaj szpinak i gotowe!