Sałatki na ciepło

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie i prosto

Obraz
© Shutterstock.com

Zimą wcale nie musimy rezygnować z sałatek z warzywami, wręcz przeciwnie, warto robić ich jak najwięcej! Poniżej znajdziesz kilka smakowitych pomysłów na sałatki przyrządzane na ciepło - idealne na zimowe dni. Jesteśmy pewni, że wśród tych propozycji każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

/ 5Sałatka z komosą ryżową i warzywami

Obraz
© Shutterstock.com
  • szklanka komosy ryżowej,
  • czerwona papryka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • pół brokuła,
  • czerwona cebula,
  • garść młodego szpinaku,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
Komosę ryżową wsyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj przez 20 minut na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie prawie miękka. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę, po chwili dodaj paprykę i pomidorki. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj komosę, ugotowanego brokuła, sól oraz pieprz i podsmaż wszystko przez chwilę. Sałatkę wyłóż na talerze, dodaj szpinak i gotowe!

/ 5Sałatka z makaronem i pieczonym brokułem

Obraz
© Shutterstock.com
  • kalafior,
  • puszka kukurydzy,
  • 300 g makaronu penne,
  • 20 g boczku,
  • rukola,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka pikantnego ketchupu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • parmezan.

Makaron ugotuj al dente. Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki, posól, popieprz i skrop oliwą. Kukurydzę odsącz z zalewy. Oba warzywa piecz w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie makaron powinien być już ugotowany – odcedź go, dodaj go do naczynia żaroodpornego. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do już wyłączonego, ale nadal ciepłego piekarnika. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż. W kubeczku wymieszaj majonez, ketchup i dodaj pół łyżeczki ostrej papryki. Sos połącz z warzywami i usmażonym boczkiem. Dodaj umytą rukolę, starty parmezan i gotowe. Smacznego!

/ 5Sałatka z kaszą jaglaną, brukselką i kozim serem

Obraz
© Shutterstock.com
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 300 g mrożonej brukselki,
  • 100 g koziego sera,
  • garść sezamu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • sól.

Przygotowanie:
Przygotuj dwa garnki – w jednym ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. W drugim zagotuj wodę, osól ją i wrzuć mrożoną brukselkę na 5-6 minut. W tym czasie podpraż sezam na suchej patelni. Ugotowaną kaszę i brukselkę wyłóż na talerze, posyp sezamem i pokruszonym serem kozim. Wszystko skrop sosem sojowym. Smacznego!

/ 5Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i koperkowym pesto

Obraz
© Shutterstock.com
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki tartego sera Pecorino,
  • 2 garście migdałów,
  • ząbek czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, mieloną ostrą oraz słodką paprykę i tak przygotowaną marynatą natrzyj przekrojoną na pół i oczyszczoną pierś z kurczaka. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj koperkowe pesto. Migdały zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz ze skórki. Posiekany koperek razem z migdałami i czosnkiem wrzuć do miseczki, dodaj 3 łyżki oleju i wszystko zblenduj. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę oleju. Dodaj ser, wlej sok z cytryny i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Na koniec dopraw pesto solą oraz pieprzem i gotowe. Teraz do naczynia żaroodpornego z kurczakiem dodaj umyte pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Szpinak opłucz i osusz. Kiedy piersi z kurczaka są już upieczone, pokrój je w paseczki, wymieszaj z pomidorkami, szpinakiem i koperkowym pesto. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości