Smacznie i prosto
Zimą wcale nie musimy rezygnować z sałatek z warzywami, wręcz przeciwnie, warto robić ich jak najwięcej! Poniżej znajdziesz kilka smakowitych pomysłów na sałatki przyrządzane na ciepło - idealne na zimowe dni. Jesteśmy pewni, że wśród tych propozycji każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Sałatka z komosą ryżową i warzywami
- szklanka komosy ryżowej,
- czerwona papryka,
- pomidorki koktajlowe,
- pół brokuła,
- czerwona cebula,
- garść młodego szpinaku,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Komosę ryżową wsyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj przez 20 minut na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie prawie miękka. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę, po chwili dodaj paprykę i pomidorki. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj komosę, ugotowanego brokuła, sól oraz pieprz i podsmaż wszystko przez chwilę. Sałatkę wyłóż na talerze, dodaj szpinak i gotowe!
Sałatka z makaronem i pieczonym brokułem
- kalafior,
- puszka kukurydzy,
- 300 g makaronu penne,
- 20 g boczku,
- rukola,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka pikantnego ketchupu,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- parmezan.
Makaron ugotuj al dente. Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki, posól, popieprz i skrop oliwą. Kukurydzę odsącz z zalewy. Oba warzywa piecz w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie makaron powinien być już ugotowany – odcedź go, dodaj go do naczynia żaroodpornego. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do już wyłączonego, ale nadal ciepłego piekarnika. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż. W kubeczku wymieszaj majonez, ketchup i dodaj pół łyżeczki ostrej papryki. Sos połącz z warzywami i usmażonym boczkiem. Dodaj umytą rukolę, starty parmezan i gotowe. Smacznego!
Sałatka z kaszą jaglaną, brukselką i kozim serem
- 300 g kaszy jaglanej,
- 300 g mrożonej brukselki,
- 100 g koziego sera,
- garść sezamu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- sól.
Przygotowanie:
Przygotuj dwa garnki – w jednym ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. W drugim zagotuj wodę, osól ją i wrzuć mrożoną brukselkę na 5-6 minut. W tym czasie podpraż sezam na suchej patelni. Ugotowaną kaszę i brukselkę wyłóż na talerze, posyp sezamem i pokruszonym serem kozim. Wszystko skrop sosem sojowym. Smacznego!
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i koperkowym pesto
- podwójna pierś z kurczaka,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki tartego sera Pecorino,
- 2 garście migdałów,
- ząbek czosnku,
- olej rzepakowy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Zmieszaj ze sobą 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, mieloną ostrą oraz słodką paprykę i tak przygotowaną marynatą natrzyj przekrojoną na pół i oczyszczoną pierś z kurczaka. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj koperkowe pesto. Migdały zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz ze skórki. Posiekany koperek razem z migdałami i czosnkiem wrzuć do miseczki, dodaj 3 łyżki oleju i wszystko zblenduj. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę oleju. Dodaj ser, wlej sok z cytryny i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Na koniec dopraw pesto solą oraz pieprzem i gotowe. Teraz do naczynia żaroodpornego z kurczakiem dodaj umyte pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Szpinak opłucz i osusz. Kiedy piersi z kurczaka są już upieczone, pokrój je w paseczki, wymieszaj z pomidorkami, szpinakiem i koperkowym pesto. Smacznego!