Cezar, czyli sałatka "co się nawinie"
Swoją nazwę sałatka zawdzięcza włoskiemu kucharzowi Caesarowi Cardini. Był on właścicielem restauracji w mieście Tijuana w Meksyku. Rosy, córka kucharza opowiadała, że kiedy pewnego dnia ojcu skończyły się zapasy, musiał przygotować dla swoich gości danie z tego, co miał akurat pod ręką. W ten sposób, najprawdopodobniej w 1924 roku, narodziła się jedna z najbardziej znanych na świecie sałatek. Znajdziemy w niej sałatę rzymską, grzanki i parmezan. W innych wariantach dodaje się do niej grillowanego kurczaka lub anchois.
Składniki: sałata rzymska, pół szklanki tartego parmezanu, pół bagietki, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka sosu worcestershire, sól i pieprz.
Przygotowanie: zaczynamy od przygotowania sosu – 2 ząbki czosnku przeciskamy przez paskę, dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sałatę należy opłukać, osuszyć, pokroić i przełożyć do miski. Polewamy ją sosem i posypujemy połową sera. Mieszamy. Bagietkę kroimy na plastry i przyrumieniamy na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Grzanki przekładamy do miski z sałatą, posypujemy pozostałym serem i podajemy.