Sałatka nicejska – szybka i tania
Jest to jedna z najbardziej znanych francuskich sałatek. Początkowo jadali ją powracający z morza rybacy. Jest pożywna, szybka do przygotowania i tania. Nadaje się na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie znajdziemy stek z tuńczyka, jajko, czerwoną cebulę, zieloną fasolkę, czarne oliwki, anchois i kapary. Można do niej także dodać młode ziemniaki lub pomidorki koktajlowe. Sos pachnie świeżym szczypiorkiem i oregano.
Składniki: sałata rzymska, 150 g świeżego tuńczyka (puszka tuńczyka w sosie własnym), 100 g zielonej fasolki, czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na półtwardo, 4 fileciki anchois, garść czarnych oliwek, łyżka kaparów, po 1 łyżce oliwy i octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki musztardy, posiekany szczypiorek, świeże oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: oliwę, ocet winny, sok z cytryny, musztardę, szczypiorek i listki oregano umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy, by powstał sos. Filet z tuńczyka należy opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 1,5 min. z każdej strony). Fasolkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut. Cebulę, kroimy w plastry, jajka w ćwiartki. Na talerzach układamy liście sałaty, pokrojoną fasolkę i cebulę. Na to jajka i fileciki anchois. Posypujemy czarnymi oliwkami i kaparami. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Całość polewamy sosem.