Sałatki, które zrobiły światową karierę. Proste przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Sekret tkwi w prostocie

Obraz
© 123RF.COM

Każda kuchnia może się poszczycić swoją flagową sałatką. Oparte na świeżych warzywach, lokalnych serach, wędlinach czy rybach z dodatkiem lekkich, aromatycznych sosów. Wiele z tych dań przekroczyło granice i podbiło serca (i żołądki) smakoszy na całym świecie. Każdy zna chyba włoską caprese, sałatkę grecką czy nicejską. Znajdziemy je w menu, zarówno dobrych restauracji, jak i barów szybkiej obsługi. Na czym polega ich fenomen? Jak je przygotować w domu?

/ 6Caprese – w kolorach włoskiej flagi

Obraz
© Shutterstock.com

Ojczyzną sałatki caprese są południowe Włochy, a dokładniej region Kampania. Do przygotowania tej sałatki potrzebne są właściwie dwa główne składniki – dojrzałe w słońcu, pachnące pomidory i ser mozzarella. Pomidory i ser kroi się w plastry i układa naprzemiennie na talerzu, udekorowanym listami świeżej bazylii. Całość należy obficie skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószyć pieprzem. To jedna z najprostszych sałatek. Nadaje się na przystawkę, lekki lunch lub kolację.

Składniki: 4 dojrzałe pomidory, 2 kulki sera mozzarella, pęczek bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie), świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: Pomidory należy umyć, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry. Ser także kroimy w plastry. Na talerzu układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na wierzchu listki bazylii. Całość polewamy oliwą, octem i doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżą ciabattą lub grzankami.

/ 6Sałatka szopska – przebój z Bułgarii

Obraz
© Fotolia

Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki. Aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser niestety jest trudno dostępny w Polsce, można go jednak zastąpić innym białym serem z solanki. Sałatkę podaje się jako przystawkę, często w towarzystwie rakii.

Składniki: 3-4 pomidory, ogórek, 2 papryki, cebula, kawałek sera sirene, olej słonecznikowy lub oliwa.
Przygotowanie: warzywa należy opłukać i osuszyć. Cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy je w grubą kostkę. Polewamy olejem lub oliwą i posypujemy startym serem. Sałatkę można posypać natką pietruszki, posiekanymi orzechami włoskimi i udekorować oliwkami.

/ 6Tradycyjna grecka horiatki

Obraz
© 123RF.COM

Sałatka grecka, nazywana wiejską, to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest podawana w najróżniejszych wariantach, które powinno łączyć jedno – świeżość i najlepsza jakość składników. W klasycznej wersji dodaje się do niej pomidory, ogórka, paprykę, garść brązowych oliwek, czerwoną cebulę, oregano, oliwę, no i oczywiście porządny plaster fety. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię. Niekiedy jest ona serwowana z anchois lub kaparami, a do oliwy dodaje się ocet winny.

Składniki: 3 pomidory, ogórek, papryka czerwona, czerwona cebula, brązowe lub czarne oliwki, 100 g greckiej fety, 3 łyżki oliwy z oliwek, suszone oregano.
Przygotowanie: cebulę i ogórki kroimy w plastry, pomidory w ósemki i przekładamy do miski. Wrzucamy oliwki. Mieszamy wszystko, polewamy oliwą. Na wierzchu układamy plaster sera. Sałatkę posypujemy oregano.

/ 6Cezar, czyli sałatka "co się nawinie"

Obraz
© Fotolia

Swoją nazwę sałatka zawdzięcza włoskiemu kucharzowi Caesarowi Cardini. Był on właścicielem restauracji w mieście Tijuana w Meksyku. Rosy, córka kucharza opowiadała, że kiedy pewnego dnia ojcu skończyły się zapasy, musiał przygotować dla swoich gości danie z tego, co miał akurat pod ręką. W ten sposób, najprawdopodobniej w 1924 roku, narodziła się jedna z najbardziej znanych na świecie sałatek. Znajdziemy w niej sałatę rzymską, grzanki i parmezan. W innych wariantach dodaje się do niej grillowanego kurczaka lub anchois.

Składniki: sałata rzymska, pół szklanki tartego parmezanu, pół bagietki, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka sosu worcestershire, sól i pieprz.
Przygotowanie: zaczynamy od przygotowania sosu – 2 ząbki czosnku przeciskamy przez paskę, dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sałatę należy opłukać, osuszyć, pokroić i przełożyć do miski. Polewamy ją sosem i posypujemy połową sera. Mieszamy. Bagietkę kroimy na plastry i przyrumieniamy na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Grzanki przekładamy do miski z sałatą, posypujemy pozostałym serem i podajemy.

/ 6Sałatka nicejska – szybka i tania

Obraz
© Shutterstock.com

Jest to jedna z najbardziej znanych francuskich sałatek. Początkowo jadali ją powracający z morza rybacy. Jest pożywna, szybka do przygotowania i tania. Nadaje się na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie znajdziemy stek z tuńczyka, jajko, czerwoną cebulę, zieloną fasolkę, czarne oliwki, anchois i kapary. Można do niej także dodać młode ziemniaki lub pomidorki koktajlowe. Sos pachnie świeżym szczypiorkiem i oregano.

Składniki: sałata rzymska, 150 g świeżego tuńczyka (puszka tuńczyka w sosie własnym), 100 g zielonej fasolki, czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na półtwardo, 4 fileciki anchois, garść czarnych oliwek, łyżka kaparów, po 1 łyżce oliwy i octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki musztardy, posiekany szczypiorek, świeże oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: oliwę, ocet winny, sok z cytryny, musztardę, szczypiorek i listki oregano umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy, by powstał sos. Filet z tuńczyka należy opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 1,5 min. z każdej strony). Fasolkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut. Cebulę, kroimy w plastry, jajka w ćwiartki. Na talerzach układamy liście sałaty, pokrojoną fasolkę i cebulę. Na to jajka i fileciki anchois. Posypujemy czarnymi oliwkami i kaparami. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Całość polewamy sosem.

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją