Sekret tkwi w prostocie
Każda kuchnia może się poszczycić swoją flagową sałatką. Oparte na świeżych warzywach, lokalnych serach, wędlinach czy rybach z dodatkiem lekkich, aromatycznych sosów. Wiele z tych dań przekroczyło granice i podbiło serca (i żołądki) smakoszy na całym świecie. Każdy zna chyba włoską caprese, sałatkę grecką czy nicejską. Znajdziemy je w menu, zarówno dobrych restauracji, jak i barów szybkiej obsługi. Na czym polega ich fenomen? Jak je przygotować w domu?
Caprese – w kolorach włoskiej flagi
Ojczyzną sałatki caprese są południowe Włochy, a dokładniej region Kampania. Do przygotowania tej sałatki potrzebne są właściwie dwa główne składniki – dojrzałe w słońcu, pachnące pomidory i ser mozzarella. Pomidory i ser kroi się w plastry i układa naprzemiennie na talerzu, udekorowanym listami świeżej bazylii. Całość należy obficie skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószyć pieprzem. To jedna z najprostszych sałatek. Nadaje się na przystawkę, lekki lunch lub kolację.
Składniki: 4 dojrzałe pomidory, 2 kulki sera mozzarella, pęczek bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie), świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: Pomidory należy umyć, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry. Ser także kroimy w plastry. Na talerzu układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na wierzchu listki bazylii. Całość polewamy oliwą, octem i doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżą ciabattą lub grzankami.
Sałatka szopska – przebój z Bułgarii
Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki. Aby ją przygotować wystarczy trochę pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki. Warzywa wrzucamy do miski i posypujemy startym serem sirene. Ser niestety jest trudno dostępny w Polsce, można go jednak zastąpić innym białym serem z solanki. Sałatkę podaje się jako przystawkę, często w towarzystwie rakii.
Składniki: 3-4 pomidory, ogórek, 2 papryki, cebula, kawałek sera sirene, olej słonecznikowy lub oliwa.
Przygotowanie: warzywa należy opłukać i osuszyć. Cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy je w grubą kostkę. Polewamy olejem lub oliwą i posypujemy startym serem. Sałatkę można posypać natką pietruszki, posiekanymi orzechami włoskimi i udekorować oliwkami.
Tradycyjna grecka horiatki
Sałatka grecka, nazywana wiejską, to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest podawana w najróżniejszych wariantach, które powinno łączyć jedno – świeżość i najlepsza jakość składników. W klasycznej wersji dodaje się do niej pomidory, ogórka, paprykę, garść brązowych oliwek, czerwoną cebulę, oregano, oliwę, no i oczywiście porządny plaster fety. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię. Niekiedy jest ona serwowana z anchois lub kaparami, a do oliwy dodaje się ocet winny.
Składniki: 3 pomidory, ogórek, papryka czerwona, czerwona cebula, brązowe lub czarne oliwki, 100 g greckiej fety, 3 łyżki oliwy z oliwek, suszone oregano.
Przygotowanie: cebulę i ogórki kroimy w plastry, pomidory w ósemki i przekładamy do miski. Wrzucamy oliwki. Mieszamy wszystko, polewamy oliwą. Na wierzchu układamy plaster sera. Sałatkę posypujemy oregano.
Cezar, czyli sałatka "co się nawinie"
Swoją nazwę sałatka zawdzięcza włoskiemu kucharzowi Caesarowi Cardini. Był on właścicielem restauracji w mieście Tijuana w Meksyku. Rosy, córka kucharza opowiadała, że kiedy pewnego dnia ojcu skończyły się zapasy, musiał przygotować dla swoich gości danie z tego, co miał akurat pod ręką. W ten sposób, najprawdopodobniej w 1924 roku, narodziła się jedna z najbardziej znanych na świecie sałatek. Znajdziemy w niej sałatę rzymską, grzanki i parmezan. W innych wariantach dodaje się do niej grillowanego kurczaka lub anchois.
Składniki: sałata rzymska, pół szklanki tartego parmezanu, pół bagietki, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka sosu worcestershire, sól i pieprz.
Przygotowanie: zaczynamy od przygotowania sosu – 2 ząbki czosnku przeciskamy przez paskę, dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sałatę należy opłukać, osuszyć, pokroić i przełożyć do miski. Polewamy ją sosem i posypujemy połową sera. Mieszamy. Bagietkę kroimy na plastry i przyrumieniamy na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Grzanki przekładamy do miski z sałatą, posypujemy pozostałym serem i podajemy.
Sałatka nicejska – szybka i tania
Jest to jedna z najbardziej znanych francuskich sałatek. Początkowo jadali ją powracający z morza rybacy. Jest pożywna, szybka do przygotowania i tania. Nadaje się na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie znajdziemy stek z tuńczyka, jajko, czerwoną cebulę, zieloną fasolkę, czarne oliwki, anchois i kapary. Można do niej także dodać młode ziemniaki lub pomidorki koktajlowe. Sos pachnie świeżym szczypiorkiem i oregano.
Składniki: sałata rzymska, 150 g świeżego tuńczyka (puszka tuńczyka w sosie własnym), 100 g zielonej fasolki, czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na półtwardo, 4 fileciki anchois, garść czarnych oliwek, łyżka kaparów, po 1 łyżce oliwy i octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki musztardy, posiekany szczypiorek, świeże oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: oliwę, ocet winny, sok z cytryny, musztardę, szczypiorek i listki oregano umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy, by powstał sos. Filet z tuńczyka należy opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 1,5 min. z każdej strony). Fasolkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut. Cebulę, kroimy w plastry, jajka w ćwiartki. Na talerzach układamy liście sałaty, pokrojoną fasolkę i cebulę. Na to jajka i fileciki anchois. Posypujemy czarnymi oliwkami i kaparami. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Całość polewamy sosem.