Tradycyjna grecka horiatki
Sałatka grecka, nazywana wiejską, to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest podawana w najróżniejszych wariantach, które powinno łączyć jedno – świeżość i najlepsza jakość składników. W klasycznej wersji dodaje się do niej pomidory, ogórka, paprykę, garść brązowych oliwek, czerwoną cebulę, oregano, oliwę, no i oczywiście porządny plaster fety. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię. Niekiedy jest ona serwowana z anchois lub kaparami, a do oliwy dodaje się ocet winny.
Składniki: 3 pomidory, ogórek, papryka czerwona, czerwona cebula, brązowe lub czarne oliwki, 100 g greckiej fety, 3 łyżki oliwy z oliwek, suszone oregano.
Przygotowanie: cebulę i ogórki kroimy w plastry, pomidory w ósemki i przekładamy do miski. Wrzucamy oliwki. Mieszamy wszystko, polewamy oliwą. Na wierzchu układamy plaster sera. Sałatkę posypujemy oregano.