Sałatka jarzynowa niejedno ma imię…
Także sytuacja porewolucyjnej Rosji wymusiła zmianę składników rosyjskiej sałatki - w miejsce jarząbków pojawiła się kiełbasa, a kapary zastąpił groszek. Dziś w niektórych regionach Rosji do gotowanych warzyw dodaje się śledzie i buraczki, a w Hiszpanii – tuńczyka. A jeżeli chodzi o nazwę sałatki jarzynowej to podobnie jak z jej recepturą, istnieje kilka nazw, które funkcjonują wymienne. Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza nazwa, jest jeszcze inna, nieco pejoratywna - sałatka śmietnik albo po prostu jest nazywana sałatką i wszyscy wiedzą, o którą konkretnie chodzi. Kolejna z funkcjonujących nazw to sałatka rosyjska - i tu pojawia się rozwiązanie zagadki, skąd pochodzi sałatka jarzynowa. Natomiast na Górnym Śląsku sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i znana jest pod nazwą szałot.
Możliwości jest wiele, a jedynym elementem łączącym wszystkie wersje sałatki jarzynowej jest majonez - nieodłączny składnik.