Sałatka jarzynowa - zawsze smaczna. Na co dzień i od święta

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5W czym tkwi sekret tej potrawy?

Obraz
© 123RF.COM

Sałatka jarzynowa - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt, imienin u cioci czy rodzinnego spotkania. Uważana jest za tradycyjną polską potrawę, ale czy w rzeczywistości sałatka jarzynowa jest polska? Okazuje się, że nie. Chcesz dowiedzieć się skąd się wzięła, co do niej dodać i w czym tkwi jej fenomen? Oto odpowiedzi na te pytania oraz przepis na sałatkę jarzynową, która zasmakuje każdemu.

Zobacz także: sałatka śledziowa z granatem

/ 5Sałatka jarzynowa sałatce jarzynowej nierówna

Obraz
© Shutterstock.com

Dla wielu Polaków sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinnych spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Jadamy ją zarówno od święta, jaki i na co dzień.
Jedni dodają do niej cebulę, drudzy nie, niektórzy wykorzystują do jej zrobienia ugotowane warzywa z rosołu, a inni gotują je oddzielnie. Różnice mogą dotyczyć także musztardy, śmietany czy proporcji składników. W różnych rejonach Polski, ba, nawet w różnych domach i rodzinach przygotowuje się ją inaczej, jednak są to tak nieznaczne niuanse, że cały czas możemy mówić o sałatce, która funkcjonuje pod jedną nazwą  - sałatka jarzynowa. Ale czy jest to receptura wymyślona przez Polaków?

/ 5Sałatka jarzynowa wcale nie taka polska

Obraz
© Shutterstock.com

Sałatka jarzynowa znana jest dziś każdemu Polakowi, ale swoje trumfy święciła w czasach PRL-u. W latach 70. i 80. była dostępna w każdym barze, a jak pamiętają nieco starsi czytelnicy, jej jakość i świeżość pozostawiała wiele do życzenia… Na szczęście nasze mamy i babcie potrafiły przyrządzać przepyszne sałatki jarzynowe, których smak zapewne pamiętamy do dziś. Sałatka jarzynowa pochodzi z Rosji, a jej obecna receptura znacznie różni się od pierwotnej. Historia popularnej sałatki jest długa i dość skomplikowana, pełna białych plam i niejasności.
Jedno jest pewne - autorem przepisu na sałatkę jarzynową był Lucien Olivier, właściciel i szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. W skład popularnej sałatki nazwanej nazwiskiem jej twórcy wchodziły: ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki i tajemniczy sos; jednak przepis na ów sos Olivier zabrał ze sobą do grobu.
Pod koniec XIX wieku rosyjscy arystokraci, którzy zajadali się swoją ulubioną "sałatką Olivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie i zabierali ze sobą podstawowy przepis na sałatkę jarzynową, przez co spopularyzowali ją w Europie. Jednak emigracyjna rzeczywistość wymusiła zmianę receptury i sałatka jarzynowa w zmienionej formie trafiła na stoły całej Europy.
Na czym polega fenomen sałatki jarzynowej? Wydaje się, że jest ona tak popularna, bo jest smaczna, tania i prosta w przygotowaniu, a jej receptura opierała się i do dziś opiera na łatwo dostępnych składnikach.

/ 5Sałatka jarzynowa niejedno ma imię…

Obraz
© Shutterstock.com

Także sytuacja porewolucyjnej Rosji wymusiła zmianę składników rosyjskiej sałatki - w miejsce jarząbków pojawiła się kiełbasa, a kapary zastąpił groszek. Dziś w niektórych regionach Rosji do gotowanych warzyw dodaje się śledzie i buraczki, a w Hiszpanii – tuńczyka. A jeżeli chodzi o nazwę sałatki jarzynowej to podobnie jak z jej recepturą, istnieje kilka nazw, które funkcjonują wymienne. Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza nazwa, jest jeszcze inna, nieco pejoratywna - sałatka śmietnik albo po prostu jest nazywana sałatką i wszyscy wiedzą, o którą konkretnie chodzi. Kolejna z funkcjonujących nazw to sałatka rosyjska - i tu pojawia się rozwiązanie zagadki, skąd pochodzi sałatka jarzynowa. Natomiast na Górnym Śląsku sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i znana jest pod nazwą szałot.
Możliwości jest wiele, a jedynym elementem łączącym wszystkie wersje sałatki jarzynowej jest majonez - nieodłączny składnik.

/ 5Przepis na sałatkę jarzynową

Obraz
© Shutterstock.com

Co dom i kraj, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Jednak chciałabym podzielić się z wami przepisem, według którego od lat przygotowuje się w moim rodzinnym domu sałatkę jarzynową.

Składniki: 4 ziemniaki, 6 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera  (wielkości dużego ziemniaka), 2 kwaśne jabłka, 5-6 ogórków kiszonych, 5 jaj gotowanych na twardo, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy, natka pietruszki, majonez, musztarda, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ugotuj na miękko ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, a następnie odstaw do wystygnięcia i obierz. Ogórki kiszone i jabłka także obierz. Ugotowane i obrane warzywa, jabłka wraz z jajkami pokrój w równą kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Dodaj odcedzony groszek oraz kukurydzę i wszystko dokładnie wymieszaj. Majonez wymieszaj z łyżeczką musztardy i powstały sos połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe! Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości