Przepis na sałatkę jarzynową
Co dom i kraj, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Jednak chciałabym podzielić się z wami przepisem, według którego od lat przygotowuje się w moim rodzinnym domu sałatkę jarzynową.
Składniki: 4 ziemniaki, 6 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera (wielkości dużego ziemniaka), 2 kwaśne jabłka, 5-6 ogórków kiszonych, 5 jaj gotowanych na twardo, puszka groszku konserwowego, puszka kukurydzy, natka pietruszki, majonez, musztarda, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ugotuj na miękko ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, a następnie odstaw do wystygnięcia i obierz. Ogórki kiszone i jabłka także obierz. Ugotowane i obrane warzywa, jabłka wraz z jajkami pokrój w równą kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Dodaj odcedzony groszek oraz kukurydzę i wszystko dokładnie wymieszaj. Majonez wymieszaj z łyżeczką musztardy i powstały sos połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe! Smacznego!