Pieczona ryba w potrawce w ziemniakami, pomidorami i rukwią wodną
*Składniki: *500 g czerwonawych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach, pokrojonych w jednocentymetrowe plastry, 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 4 podłużne pomidory grubo posiekane, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pokruszonego suszonego oregano, 50 g rukwi, 500 g dorsza, halibuta lub łososia, pokrojonej na kawałki.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W głębokiej podłużnej brytfannie wymieszać ziemniaki, cebulę, oliwę i ćwierć łyżeczki soli. Piec 20 minut, w tym czasie raz zamieszać. Mieszając, dodać pomidory, czosnek i oregano. Posypać rukwią po całej powierzchni. Na tym ułożyć rybę. Posypać resztą soli. Przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 15-18 minut, aż ryba będzie gotowa. Przenieść rybę z warzywami na talerze. Każdą porcję polać sosem z brytfanny.