Palmiery z pesto z natki pietruszki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (370 g)
- pęczek natki pietruszki
- 75 ml oliwy z oliwek
- 25 g lekko podprażonych migdałów (w słupkach lub płatkach)
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sporo soli
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
Wymienione składniki blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby).
Na oprószonym blacie kładziemy wcześniej rozmrożone ciasto i rozsmarowujemy na nim pesto, które następnie składamy na pół w taki sposób, jakbyśmy mieli książkę.
Znów składamy na pół i delikatnie dociskamy. I znowu składamy na pół, jakbyśmy zamykali książkę. Tak przygotowane ciasto kroimy w plasterki o grubości 8 mm. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układamy nasze plasterki w dużych odległościach od siebie i lekko je spłaszczamy dłonią. Pieczemy je w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, a w połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Studzimy je na kratce. Pamiętajmy, że najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze