Na zdrowie i urodę
Spożywanie rukwi wodnej zalecane jest w profilaktyce antynowotworowej. Badania naukowców z Uniwersytetu Ulster w Irlandii Północnej wykazały, że regularne jedzenie rukwi redukuje liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, które uznaje się za ważny czynnik kancerogenny. Spektakularne efekty zaobserwowano zwłaszcza u palaczy.
Warto włączyć rukiew do diety, by zachować zdrowie i młody wygląd - roślinka spłyca zmarszczki, zapewniając gładką i jędrną skórę oraz spowalniając procesy starzenia (potwierdzono to naukowo). Częste jedzenie dań z rukwią wodną chroni serce, wzmacnia wzrok, korzystnie wpływa na krążenie krwi, reguluje przemianę materii, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, zwalcza wirusy, obniża poziom "złego" cholesterolu, wzmacnia wątrobę, nawilża gardło i płuca. Przy awitaminozie zaleca się picie soku z rukwi.