Naukowcy wychwalają
Fakt, że rukiew wodna to bogactwo zdrowia, potwierdzają ustalenia amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC), która umieściła ją na szczycie listy najzdrowszych produktów świata! Pod uwagę wzięto 17 składników odżywczych zatwierdzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) uznanych za fundamentalne dla zdrowia i posiadające największą zdolność leczenia nowotworów, chorób serca oraz nadciśnienia. Liczyła się przy tym również jak najmniejsza kaloryczność - a rukiew ma zaledwie 11 kcal w 100 g.
Również uczeni z amerykańskiego William Paterson University uznali rukiew wodną, obok kapusty pekińskiej i boćwiny, za najbardziej wartościowy pokarm wśród warzyw i owoców.
Bardzo cenny w rukwi wodnej jest beta-karoten, prekursor witaminy A, który ma silne działanie przeciwutleniające. Innym ważnym antyoksydantem jest w niej witamina C. W rukwi dużo jest wapnia (70 mg w 100 g). Kolejne cenne składniki rukwi to: witamina K (dwie garście w ponad 200 proc. pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę!), witamina E (następny silny przeciwutleniacz), witamina B2 (ryboflawina), witamina D, witamina B9 - kwas foliowy, magnez, cynk, żelazo, potas, białka, błonnik.