Mity na temat wegetarianizmu
Co jest prawdą a co mitem?
Czy wegetarianie są zdrowsi?
Dieta wegetariańska przez wielu uważana jest za zdrowszą, niż ta uwzględniająca mięso, gdyż, m.in. zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Tymczasem...
Ryzyko raka...
Brytyjscy naukowcy przeanalizowali dane epidemiologiczne dotyczące ponad 60 tys. Brytyjczyków, wśród których liczni byli jaroszami lub znacznie ograniczali spożycie mięsa. Badacze ustalili, że zupełna rezygnacja z mięsa w niewielkim stopniu zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, jednak w przypadku raka jelita grubego jest odwrotnie.
Wegetarianie chorują częściej?
Grupa badawcza, na czele której stał Timothy Key z University of Oxford, ustaliła, że prawdopodobieństwo wystąpienia choroby u wegetarian jest o ponad 30% większe.
Długość życia
Naukowcy twierdzą również, że nie zostały udowodnione tezy zwolenników wegetarianizmu mówiące o tym, że wegetarianie żyją dłużej. Wskaźniki umieralności wśród wegetarian i ludzi stosujących pełną dietę są bardzo podobne.
Życie 10 lat dłuższe?
Tymczasem opublikowany w Wielkiej Brytanii przewodnik wegetarianina przeczy wynikom badań naukowców: "Ty i twoje dzieci nie musicie spożywać mięsa, aby utrzymać się w dobrym zdrowiu". Wegetarianie często utrzymują, że są jednymi z najzdrowszych ludzi na świecie i dzięki tej właśnie diecie pożyją dłużej niż zjadacze mięsa.
Nie jesteśmy stworzeni do konsumpcji mięsa?
Panuje również pogląd, że skoro człowiek posiada miażdżące zęby i dłuższe jelito niż mięsożercy, to znaczy, że jest lepiej przystosowany do diety bezmięsnej niż mięsnej. Zwolennicy tej teorii nie wspominają już o tym, że żołądek człowieka wytwarza także kwas solny, którego brak u roślinożerców.
Witaminę D zapewni nam słońce
Istnieje mit, że zapotrzebowanie na witaminę D można zaspokoić poprzez odpowiednio częste wystawienie ciała na słońce. Nie da się jednak ukryć, że pełna złożona forma witaminy D znajduje się tylko w tłuszczach zwierzęcych.
Zjadacze mięsa są agresywni
Niektóre autorytety z dziedziny wegetarianizmu twierdzą, że uczucie strachu, jakiego doznają zwierzęta w momencie śmierci, jest przekazywane ludziom, którzy jedzą zwierzę. Tymczasem wpadanie w gniew jest częściowo uwarunkowane zbyt niskim poziomem witaminy B12, charakterystycznym dla osób stosujących dietę wegetariańską.
Produkty zwierzęce są toksyczne
"Ludzie nie zdają sobie sprawy, że produkty mięsne zawierają trucizny i toksyny" głoszą wegetariańskie hasła. Ten pogląd swoje źródło ma w procesie rozkładu protein, podczas którego wyzwala się amoniak. Faktem jest, że wskutek trawienia mięsa, amoniak wyzwala się, jednak organizm człowieka natychmiast przekształca go w urynę nieszkodliwą dla zdrowia.
Autor posiłkował się publikacją zamieszczoną na stronie: www.optymalni.poznan.pl