Pyszna zupa z soczewicy
Taka zupa to świetny pomysł na obiad - jest sycąca, smaczna, a składniki potrzebne do jej przygotowania są tanie.
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy,
- marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1½ l domowego bulionu warzywnego,
- natka pietruszki,
- olej,
- słodka i ostra mielona papryka,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz.
Przygotowanie: marchewkę zetrzyj na tarce, a soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wsyp łyżeczkę słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki, dodaj soczewicę i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Całość smaż przez kilka minut. Zawartość patelni przesyp do garnka z gorącym bulionem i gotuj przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Kiedy soczewica zmięknie, zmiksuj całość na gładki krem przy użyciu blendera. Zupę dopraw solą, pieprzem i udekoruj natka pietruszki.