Zupa dyniowa z imbirem i kurkumą
Rozgrzewająca i sycąca zupa krem z dyni to świetny pomysł na pożywną kolację dla całej rodziny, kiedy sezon grypowy w pełni. Dzięki użytym przyprawom wzmacnia i pobudza nasz układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Zupa jest delikatna i kremowa, ale zarazem pikantna.Warto ją wypróbować, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, a jedzenie tego jesiennego warzywa może być zbawienne dla naszego organizmu. - W dyni znajduje się dużo wartościowych składników. Miąższ nie gromadzi metali ciężkich ze środowiska, za to obfituje w wodę i błonnik. Zawiera też wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B. dodany do zupy imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, rozgrzewające, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Dzięki temu pomaga nam uporać się z infekcją. Z kolei kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne oraz jest skuteczna w leczeniu bólu – tłumaczy Anna Jasińska z Nutri Creative.